Cum folosește departamentul HR misiunea, viziunea și valorile organizației în 2020

30 Ianuarie 2020

Multe dintre organizații au înțeles cât de important este pentru angajații de astăzi să rezoneze cu valorile companiei pentru care lucrează. Să cunoască obiectivele pe termen lung, așa încât să facă cât mai mult sens cele pe termene mai scurte; să înțeleagă scopul existenței companiei, alături de misiunea acesteia, și valorile organizaționale, care să ajute la punerea acestora în practică.

Toate aceste “ingrediente“ stau, de obicei, la baza strategiei companiei și își pun amprenta asupra planului de business și a obiectivelor formulate la fiecare început de an.

Vă întrebați oare ce rol joacă fiecare dintre aceste elemente și cine este, concret, responsabil pentru definirea și punerea lor în practică?

Ei bine, să începem cu scopul existenței firmei (the business purpose). Mai mult decât un obiectiv de business, e acel ceva care inspiră, motivează și vorbește sufletului uman (angajați, clienți, parteneri), motivul pentru care organizația și-a început călătoria, ghidată de anumite valori și credințe care o inspiră să facă o diferență. Ca atare, este datoria celor care fondează compania să dea această direcție, ca act ce atestă “nașterea“ business-ului, cu o intenție mai presus decât doar obținerea de profit sau desfășurarea unei activități comerciale.

Trecând spre nivele mai puțin abstracte, scopul existenței firmei (the business purpose) se declină în viziune și misiune și, corelat cu valorile firmei, devin practic fundația, temelia de la care poți pleca pentru a construi un business solid.

Viziunea îsi propune să răspundă la întrebări concrete precum: unde ne dorim să ajungem, la ce aspirăm? Ea funcționează ca o “ancoră” a oricărei instituții, exprimând aspirațiile și visele companiei, și oferind un cadru de referință pentru orice planificare strategică. O viziune clară are menirea de a da direcția firmei pe termen lung, de a ghida procesul de luare a deciziilor și modul în care se alocă resursele, aliniind leaderii și angajații.

Viziunea acționează și ca o busolă, reamintind cum va arăta diferența pozitivă pe care vrei s-o creezi sau ce schimbări e nevoie să se petreacă, așa încât ține firma pe direcția corectă, ca să-și realizeze “menirea”.

Pe scurt, viziunea este acea proiecție asupra viitorului, așa cum o vedem în prezent, care va funcționa ca un ghid și în același timp ca inspirație pentru angajați, acționari, clienți, furnizori, parteneri de business și orice alți colaboratori ai companiei.

Dat fiind rolul strategic pe care îl joacă articularea unei viziuni unice și convingătoare în existența firmei, responsabilitatea definirii și ajustării ei revine top management-ului companiei. Leaderii unui business au sarcina de a articula o viziune care să inspire și să călăuzească oamenii, într-un proces continuu de aliniere a misiunii (cum facem?) la scopul inițial (de ce suntem în business?).

Misiunea este cea care descrie momentul prezent al organizației, și răspunde la întrebarea “Cum punem, concret, viziunea în practică?“. Ea oferă informații detaliate în legătură cu ceea ce face compania, cum o face și pentru cine sunt respectivele acțiuni, susținând realizarea obiectivelor pe termen lung (adică viziunea).

Misiunea este ceea ce ne conduce în fiecare zi către îndeplinirea scopului inițial; este o cale de a prioritiza ceea ce contează și de a elimina distragerile, oferind input pentru o strategie care să dea rezultate și să aibă impact. Ca atare, articularea misiunii companiei revine tot top management-ului.

Liantul între toate aceste concepte și modul în care angajații acționează, între ei și către exterior, sunt valorile companiei. Definite ca și convingeri fundamentale pe care se bazează desfășurarea afacerii și comportamentul ei, valorile organizaționale sunt principiile directoare pe care compania le folosește pentru a-și gestiona activitatea internă, precum și relația cu clienții.

Atunci când organizația are o misiune clară și un set de valori cunoscute tuturor angajaților, acestea vor contribui și la bunul mers al tuturor proceselor din zona resurselor umane.

Citește și: Trenduri pe piața de programe de salarizare și soft-uri HRM

Viziunea și valorile definite și împărtășite la nivel organizațional

Ne propunem în cele ce urmează să vedem mai clar cum poate susține și utiliza departamentul HR misiunea, viziunea și valorile companiei, astfel încât ele să fie împărtășite și cunoscute la nivel organizațional, și de asemenea să fie folosite ca instrumente de bază chiar în sprijinul activității de HR.

În procesul de recrutare

Atunci când valorile și misiunea firmei sunt clar definite, profilul candidatului pe care îl cauți este mai ușor de conturat. Înțelegi încă de la interviu dacă cel din fața ta rezonează cu valorile firmei. Șansele de a recruta o persoană care să rămână mai multă vreme alături de organizație și să fie mai productiv sunt, implicit, mai mari.

În timp, vei putea segmenta mai bine candidații, vei putea să diversifici sursele de recrutare, dar și să înțelegi care sunt cele mai eficiente.

O viziune aspirațională poate face diferența față de concurență, constituindu-se într-un avantaj competitiv greu de copiat. O parte dintre candidați – cei mai potriviți – se vor simți atrași de angajator. Ceilalți se vor auto-exclude – lucru bun, pentru că nu vei pierde timp prețios pentru a recruta personal nepotrivit.

Citește și: Noutăți și tendințe HR la început de 2020: recrutarea

Procesul de onboarding

Noii angajați au mai multe șanse de integrare rapidă atunci când compania pentru care lucrează are o cultură organizațională solidă, construită pe valori comune. Aceste valori sunt cunoscute și împărtășite de toți membrii organizației, conferindu-le un sens clar al direcției.

Unui angajat nou îi va fi mai ușor să comunice cu restul echipei și își va găsi mai repede locul atunci când va ști încă de la început care sunt valorile și misiunea companiei și cum poate el să contribuie la acestea. În acest fel, își va începe activitatea sub auspicii pozitive, având încă de la început încredere că acțiunile sale merg în direcția potrivită.

Citește și: Vremea onboarding software-ului: acum, mai mult ca niciodată

Pentru comunicarea internă și externă

Ajuți la crearea unui sentiment de apartenență pentru angajați, care vor fi în acest fel mai motivați să lucreze pentru îndeplinirea obiectivelor. Mesajul departamentului de resurse umane va fi mereu simplu și clar: firma știe încotro se îndreaptă, acțiunile sunt unitare, lucru care contribuie la creșterea gradului de încredere a angajaților.

Aceștia vor rezona mai bine în acest fel cu cauza organizației, regăsind mai ușor un sentiment de apartenență. Un mesaj bine articulat și comunicat tuturor va fi o contribuție importantă la construirea unui brand solid de angajator. Acesta va fi ca un fir roșu ce va conecta orice inițiativă organizațională, conferind claritate și consecvență.

Managementul performanței

Atunci când direcția firmei este una clară, existând deja o viziune pe termen lung și o misiune ce derivă din aceasta, obiectivele vor fi setate mult mai ușor și vor fi deja ancorate în realitatea business-ului. Ele vor deriva oarecum automat din ceea ce organizația și-a propus inițial. Obiectivele au în acest fel șanse maxime să fie aliniate între departamente, ușor de înțeles și de acceptat de către angajați, și mai ales să fie relevante pentru ceea ce își propune firma să realizeze pe termen lung.

Citește și: Cum construiești cu managementul performanței rezultate mai bune și o echipă mai puternică

Întregul proces de management al performanței are în acest fel de câștigat, mesajul unitar, corelat cu scopul, misiunea și valorile deja cunoscute, fiind mai ușor de înțeles și de integrat în activitatea de zi cu zi a angajaților.

La nivel organizațional, îți poți crea un avantaj față de competiție. De exemplu, atunci când unul dintre angajați decide să lucreze pentru o firmă concurentă, el nu va performa automat la fel de bine, dacă mediul respectiv nu este la fel de motivant și inspirațional.

O misiune aspirațională, formulată simplu și clar, va aduce avantaje și la nivel de motivare a angajaților. Aceștia pot ajunge să acționeze dincolo de motivațiile extrinseci (salariu, beneficii diverse), care au o acțiune pozitivă limitată în timp. Motivația intrinsecă (satisfacția personală, mândria profesională, starea de bine oferită de contribuția la ceva mai mare decât poate realiza un singur individ) este printre lucrurile care determină angajatul să rămână alături de companie mai multă vreme.

Training și dezvoltare profesională

Atunci când știi încotro te îndrepți, poți asocia în procesul de management al performanței și o direcție clară pentru componenta de dezvoltare profesională – cum ar fi de exemplu alegerea unei platforme de cursuri on-line care să aibă o afinitate mare cu nevoile a cât mai mulți dintre angajații companiei. Sau poți anticipa din timp nevoile de poziții complet noi care rezultă dintr-o strategie gândită pe termen lung, mai ales dacă aceste poziții implică abilități foarte diferite de tot ce ai folosit anterior.

Citește și: Cum alegi o aplicație de managementul performanței și care sunt beneficiile automatizării acestui proces pentru organizația ta?

Compania HR Sincron la început de deceniu. Business purpose, viziune, misiune și valori

La Sincron, considerăm că misiunea, viziunea și valorile companiei sunt elemente esențiale ale strategiei noastre de business. Ele stau la baza a tot ceea ce am făcut în ultima perioadă și ne propunem să facem în continuare, pentru anul 2020 și viitor.

Dacă vorbim despre business purpose, acesta este, în cazul nostru:

Sincron HR Software ajută oamenii să își păstreze simțul umanității la locul de muncă.

Nu ne dorim să fim doar un instrument suplimentar pentru creșterea eficienței personalului sau automatizarea a tot ceea ce poate fi automatizat în cadrul unei organizații, legat de resursele umane.

Ne dorim mai degrabă să oferim companiilor un instrument prețios, care să degreveze echipele de task-urile repetitive. Mărunte sau importante, acestea sunt cu siguranță plictisitoare sau anoste pentru oricine. Rezultatul? Uzură profesională, pierderea entuziasmului, a empatiei față de colegi, limitarea creativității, lipsa de răbdare…

Ceea ce ne motivează pe noi, la Sincron, este faptul că putem oferi un instrument care nu doar rezolvă o parte dintre aceste probleme. Softul HR Sincron contribuie la diminuarea cauzelor care determină toate problemele de mai sus. Punem umărul la „umanizarea” locurilor de muncă ale clienților noștri. Pentru că, știm cu toții, atunci când avem multe lucruri repetitive de rezolvat, disponibilitatea și empatia multora scade.

În acest fel, beneficiile soft-ului HR oferit de Sincron merg mult dincolo de eficientizare și salvare a costurilor. Ajutăm oamenii și echipele să își păstreze zâmbetul pe buze și să colaboreze mai bine în fiecare zi.

Viziune

HR Sincron își propune să devină un furnizor global de software de resurse umane, care rămâne permanent conștient de semnificația sintagmei “umane” în formularea “resurse umane”.

Vrem să facem mai mult loc pentru curaj, pasiune, creativitate și empatie în modul în care oamenii își îndeplinesc sarcinile de serviciu.

Ne dorim să ajutăm organizațiile care utilizează soft-ul HR Sincron să pună în valoare oamenii din componența echipelor, cu tot ceea ce au mai bun din punct de vedere uman. Pentru că resursele umane se vor ocupa mereu de oameni și nu de gestionarea roboților. Chiar și în această perioadă în care vorbim din ce în ce mai des despre automatizare, digitalizare sau tehnologii avansate.

Misiune:

Noi, la Sincron HR Software, ne dorim să facem viața profesională a clienților noștri mai veselă și mai umană, oferindu-le un software de resurse umane prietenos, alături de o serie de servicii complementare.

Ne dorim să oferim un produs simplu, clar, actual, relevant. Ținând însă cont că tehnologia poate fi complicată și nu există două companii la fel, ne dorim să oferim și servicii cu valoare adăugată. Acestea pot face cu adevărat diferența în experiența de business a clienților noștri.

Având în ADN-ul nostru flexibilitatea și spiritul antreprenorial, considerăm că putem avea cel mai bine grijă de nevoile companiilor cu dimensiuni între 100 și 1.000 de angajați, care sunt dispuse să aprecieze perseverența unui furnizor în rezolvarea unor situații mai dificile, disponibilitatea umană a echipei noastre de a înțelege nevoile fiecărui business și dorința de a dezvolta relații de colaborare pe termen mai lung, versus doar interacțiuni de tip tranzacțional.

Valorile organizaționale

Valorile organizației au o importanță aparte. Dacă viziunea și misiunea sunt definite de către managementul de top, valorile sunt ale tuturor angajaților. Acestea se vor aplica atât intern (în relațiile de colaborare dintre colegi), cât și extern (cu clienții, furnizorii, partenerii sau candidații).

Pentru echipa Sincron, valori precum încredere, integritate, respect, responsabilitate, flexibilitate și pro-activitate sunt cele mai importante. Ne dorim să facem lucrurile bine și suntem în permanență preocupați de satisfacția clienților noștri.

În concluzie

Ne aflăm la începutul unui deceniu. E un moment bun pentru a ne gândi, dincolo de obiective și evaluări, la noi ca și companie, la ceea ce ne motivează zi de zi să mergem mai departe. Să înțelegem unde suntem și unde ne dorim să ajungem, ca bază pentru viitoare planificări, obiective și evaluări. Credem că așa putem crea premisele creșterii companiei și într-un mediu participativ, cu un plus de implicare din partea întregii echipe.

Citește și: A patra revoluție industrială și tendințe în HR. 5 modalități în care aceasta va afecta departamentul HR