Motivarea angajaților: de ce aleg să plece din companie cei mai buni specialiști

20 Septembrie 2018

Retenția celor mai buni specialiști este una dintre cele mai importante provocări ale companiilor. O serie de studii și sondaje de opinie au încercat să afle care sunt principalele motive care îi determină pe cei mai buni dintre specialiști să plece dintr-o companie și care sunt cele mai potrivite instrumente și metode de motivare a acestora pentru a rămâne.

Îți prezentăm mai jos o selecție cu 10 cele mai importante argumente pe care angajații le prezintă, cumulat sau individual, la momentul demisiei:

1. Lipsa oportunităților de avansare

O companie care nu are o politică de avansare de pe o poziție pe alta în baza rezultatelor dovedite riscă să fie percepută de către angajații performanți doar ca o etapă în atingerea unui obiectiv mai ambițios pe termen lung.

2. Un control prea mare asupra activităților

Autonomia în executarea sarcinilor și asumarea responsabilităților, împreună cu libertatea de a prezenta și implementa inițiativele, reprezintă elemente cheie pentru motivarea angajaților. La polul opus, controlul excesiv asupra modului de execuție degrevează angajații de responsabilitate și îi determină pe cei mai buni dintre ei să caute un alt mediu, mai permisiv și mai provocator pentru dezvoltarea lor profesională.

Citește și: Vremea onboarding software-ului: acum, mai mult ca niciodată

3. Nu primesc feedback constructiv

La orice nivel de carieră, oamenii au nevoie de repere care să reflecte clar obiectivele companiei. În timp ce absența feedback-ului dezorientează, iar cel negativ scade încrederea și interesul pentru realizarea unor activități, feedback-ul constructiv oferă soluții și direcții fără a eticheta și evalua.

Citește și: Cum construiești cu managementul performanței rezultate mai bune și o echipă mai puternică

4. Prea puțină încredere în management

Încrederea în management este esențială pentru motivarea angajaților. Deciziile oscilante sau lipsa de decizii, lipsa de obiectivitate sau comunicarea deficitară generează disconfort și nemulțumire.

5. Salarizare sub așteptări

Pachetul salarial și sistemul de bonusuri trebuie să reflecte corect atât nivelul profesional și performanța, cât și nivelul real al ofertelor financiare din piață.

Citește și: Cum poate fi de folos un program de salarizare flexibil la nivelul companiei?

6. Instabilitate pe termen mediu sau lung

Fluctuațiile financiare ale companiei, reorganizările frecvente și disponibilizările demotivează orice angajat, cu atât mai mult pe cei care au performanțe și așteaptă să le fie confirmată constant valoarea în cadrul unei companii.

7. Atmosferă tensionată de lucru

Cultura organizațională și atmosfera de la locul de muncă reprezintă importante elemente de motivare a angajaților și argumente solide pentru retenția lor.

8. Volumul de muncă e prea mare/mic

Orele peste program creează nemulțumiri și scad performanța. Suprinzător este faptul că un efect similar îl are și…lipsa de activitate. Pentru a te asigura că angajații tăi sunt corect motivați stabilește un volum de muncă rezonabil.

9. Responsabilități care presupun multă rutină

Pentru cei mai mulți dintre angajați rutina înseamnă plafonare și lipsă de perspectivă. O distribuire dinamică a responsabilităților îi ajută pe angajați să aibă o percepție pozitivă asupra muncii lor.

10. Performanța nu este recunoscută și recompensată

Poate cel mai important aspect în motivarea angajaților, sistemul de recompensare pentru rezultatele obținute și performanța demonstrată reprezintă un element cheie pentru retenția angajaților de top.

Citește și: De ce să folosești o soluție HCM ca parte din strategia ta de resurse umane

Departamentul de resurse umane poate contribui cel puțin într-o anumită măsură, dacă nu chiar decisiv, la influențarea tuturor acestor factori cheie. Și pentru că unii dintre acești factori necesită mai degrabă “soft-skills”, timp și disponibilitate pentru apropierea reală de angajați, pentru a-i asculta cu adevărat, câștigă timp pe partea operațională, acolo unde poți automatiza numeroase task-uri și poți folosi un software – care doar să-și facă treaba.

 

Motivarea angajaților