[HR Director] Cum să răspunzi eficient la problemele specialiștilor tăi HR

16 Iulie 2018

Specialiștii HR se confruntă constant cu probleme încercând să ducă la bun sfârșit o sarcină sau o solicitare din partea angajaților companiei. E parte din job-ul lor, însă atunci când implică multă frustrare, multă energie consumată în activități ce nu contribuie direct la reușitele lor, efectul problemelor se amplifică și ai nevoie de o metodă eficientă de a le rezolva.

După cum bine știi, tehnologiile HR pot transforma departamentul tău într-un puternic partener strategic în cadrul companiei tale, elimină munca manuală inutilă și crește eficiența proceselor de HR, astfel că e datoria ta să cauți soluții în tool-urile existente pentru problemele care persistă în cadrul departamentului tău.

Recrutarea

Recrutarea de noi talente este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă departamentul tău de HR. Să găsești mixul potrivit de abilități, trăsături de personalitate și motivație este o misiune grea, chiar și atunci când plaja din care au de ales oamenii tăi de recrutare este mare.

Odată cu creșterea numărului de companii concurente cresc și alternativele pentru candidații tăi potențiali. Să atragi persoanele potrivite poate deveni o reală problemă, mai ales pentru pozițiile nișate, specializate.

Indiferent că desfășori procesul de recrutare in-house sau apelezi la asistența unei companii specializate în recrutare, e important să gestionezi toate acțiunile și datele centralizat și eficient. Ajungi să ai sute de aplicanți, și echipa ta trebuie să treacă prin revizuirea și compararea fiecăreia.

Dacă oamenii tăi fac acest lucru manual, frustrarea crește de la un CV la altul și se pierde energie valoroasă cu bifarea unor sarcini pe care un tool de recrutare l-ar efectua automat, în funcție de anumiți parametri stabiliți de tine.

Un astfel de tool sau software de recrutare te ajută să accelerezi procesul de recrutare și să dedici mai mult timp sarcinilor cu adevărat importante.

Citește și: Noutăți și tendințe HR la început de 2020: recrutarea

Retenția

Când spui că ocupi un rol în departamentul HR, multă lume crede că tu te ocupi în cea mai mare parte a timpului cu recrutarea și angajarea de personal nou. Cu toate acestea, mare parte din activitățile tale de HR se concentrează de fapt asupra retenției personalului existent, o provocare poate chiar mai mare decât recrutarea.

Responsabilitatea departamentului de HR este să protejeze cea mai valoroasă resursă a companiei, iar pentru a face acest lucru, fiecare angajat trebuie să fie răsplătit corespunzător pentru eforturile sale și să se simtă parte dintr-o echipa unită.

În lipsa unor rapoarte clare, departamentul HR va începe să aibă probleme în a satisface așteptările și nevoile angajaților. O automatizare în zona de retenție este o necesitate pentru departamentul tău.

Citește și: Cum construiești cu managementul performanței rezultate mai bune și o echipă mai puternică

Salarizarea

Într-un departament HR, cea mai solicitantă perioadă a lunii este momentul în care trebuie să îndeplinești sarcini ce țin de salarizare. Și cum salarizarea nu se rezumă doar la a procesa salariile angajaților, ci presupune calcule realizate ținând cont de politicile companiei, de bonusuri, de comisioane, de deduceri etc., HR-ul are o misiune solicitantă, iar riscul de a face erori este ridicat, mai ales la un număr mare de angajați.

Cea mai simplă soluție pentru a scăpa de această problemă este automatizarea procesului de salarizare / payroll. Departamentul tău de HR are sarcini mult mai importante de realizat, iar acuratețea unui tool de payroll integrat cu sistemul de contabilitate și cu software-ul tău HR te va ține departe de probleme generate erorile umane și de angajații nemulțumiți din cauza greșelilor de calcul.

Citește și: Cum poate fi de folos un program de salarizare flexibil la nivelul companiei?

Solicitările angajaților

Departamentul de HR este puntea de legătură dintre companie și resursa umană, astfel că toate solicitările cu privire la muncă vor trece în primul rând pe la echipa ta.

Programul tău și al colegilor din departament e deja ocupat cu diferite sarcini și nu e deloc ușor sau plăcut să fii întrerupt frecvent de angajați care nu fac altceva decât să solicite o informație la care au dreptul.

E ceva normal să ai parte de astfel de solicitări, însă nu e normal să consumi o mulțime de timp reunind datele necesare pentru a răspunde solicitărilor.

Cea mai rapidă soluție pentru a răspunde acestor solicitări este să ai toată informația într-un singur loc.

Cu toate datele centralizate, angajații tăi se pot bucura de un tool de tipul ”self-service”, care oferă răspuns la multe dintre întrebările cu care te-ar fi întrerupt altfel pe tine ori pe un coleg de-al tău.

Citește și: Cum facilitezi accesul angajaților la funcționalități de self-service în HR?

Formarea profesională a angajaților și conformitatea cu legea

Pregătirea profesională e un element cheie în dezvoltarea angajaților tăi, fiind importantă atât pentru satisfacția profesională a fiecăruia, cât și pentru menținerea activității companiei la nivel înalt. Există roluri în cadrul companiei tale care necesită existența unor certificate sau pregătiri speciale, reglementate prin lege.

Chiar dacă fiecare angajat e responsabil să țină evidența lor, atunci când afacerea ta se bazează pe abilitățile certificate, nu vrei să ai întârzieri în planificarea, desfășurarea și obținerea acestor certificate.

Un tool dedicat training-urilor, certificărilor și asigurării conformității cu regulamentele interne sau cu legea în vigoare va face mult mai ușoară munca departamentului tău de HR și va ușura urmărirea fiecărui tip de curs, certificat, va asigura trimiterea de notificări și remindere, departamentele interesate vor putea urmări costurile aferente, îți va fi mult mai simplu să ții evidența orarului de desfășurare a cursurilor etc.

Citește și: Cum te ajută un software de training pentru angajați să îți eficientizezi activitatea

Categoriile prezentate mai sus reprezintă doar o parte din problemele cu care se confruntă departamentul tău HR, iar soluția pentru a le rezolva rapid e aceeași în majoritatea cazurilor: să asiguri acces la date relevante.

Acest obiectiv poate fi atins prin asigurarea unei soluții software HR adaptate nevoilor companiei tale. Compania ta are nevoie de un mix personalizat de tool-uri pentru a rezolva eficient problemele cu care se confrunta departamentul de HR.

Descoperă funcționalitățile Sincron HR Software care asigură eficiența departamentului tău HR și cere un demo gratis.


probleme de HR