Trenduri pe piața de programe de salarizare și soft-uri HRM

15 Mai 2020

Dacă ne amintim de vremurile în care salariile și datele legate de pontaj și de ore suplimentare se calculau manual, aproape că nu ne putem închipui cum ar fi putut face față unor astfel de procese o companie de mărime medie sau o multinațională. Totuși, în ziua de astăzi, softurile de resurse umane nu doar că ne simplifică radical activitatea, ci ne ajută să economisim timp, să ne organizăm mai bine și să facem mai puține erori.

Iată în continuare cele mai importante trenduri care pot fi remarcate în prezent în zona de programe software de salarizare și pontaj:

Tehnologia cloud permite accesul facil la informații

Mobilitatea a devenit o parte esențială a vieții de zi cu zi, iar în prezent remarcăm acest lucru mai mult ca oricând: nevoia de soluții prin care să ne putem desfășura activitatea din diferite sedii sau chiar de acasă este în continuă creștere.

Un studiu global realizat de Zion Market Research în 2019 estimează o creștere a pieței globale de software de salarii în cloud de la cca. 8 mld. în 2018 la peste 13 mld. în 2026, creșterea fiind mai accelerată în țările în dezvoltare, unde piața nu este încă matură. Această creștere se bazează în mare parte pe evoluția tehnologiei cloud, care va facilita accesul la toate tipurile de software, oferind beneficii substanțiale pentru business-urile de orice dimensiune.

Companiile investesc în programe software care se bazează pe tehnologia cloud, astfel încât datele importante să poată fi păstrate în siguranță și să permită accesul la ele de oriunde și oricând. În plus, resursele utilizate în acest proces sunt scalabile în funcție de evoluția business-ului, evitând costuri și complexitate inutile.

Imaginează-ți situația în care trebuie să calculezi salariile și orele lucrate, însă informația se află exclusiv în calculatorul de la birou, iar tu lucrezi de acasă.

Un alt scenariu mai puțin fericit este legat de situațiile în care PC-ul sau laptopul se defectează, iar datele angajaților erau salvate doar pe unitatea respectivă.

Dincolo de faptul că îți permite accesul chiar și remote, un program de salarii online, care salvează datele în cloud, îți garantează siguranța informațiilor esențiale legate de angajați. De asemenea, informația poate fi vizualizată cu ușurință de toate persoanele care au drepturi de acces în software-ul de resurse umane.

Citește și: Top avantaje ale utilizării unui software HR în cloud pentru creșterea afacerii tale

Creșterea considerației pentru program de salarizare in-house

Legat de calculul salariilor, există două abordări – externalizare către o firmă specializată sau personal dedicat în interiorul companiei. Printre motivele principale de externalizare se numără în mod tradițional complexitatea calculului în lipsa unui software dedicat și teama de erori costisitoare.

Pe de altă parte, informațiile necesare pentru procesarea salariilor sunt foarte sensibile și multe dintre companii ar prefera să le păstreze în interior dacă ar fi ceva mai puțin complicat. Prin asta înțelegem accesul facil la un program de salarizare user-friendly, care să răspundă nevoilor lor. În acest fel și-ar asigura protecția informațiilor confidențiale, ar avea control absolut asupra datelor și le-ar putea valoriza mult mai bine prin analize și acces în propriul HR analytics.

În paralel cu această preferință, se mai conturează un trend: rolurile în companii devin tot mai complexe, iar munca nu mai poate fi limitată la șabloane bine definite. Așa încât departamentele de HR se văd puse în fața unui volum tot mai mare de informație. Persoanele din anumite departamente lucrează pe norme diferite, migrează între proiecte și prestează ore suplimentare, în funcție de nevoile companiei sau de specificul poziției.

Aceștia nu sunt singurii factori care intervin în calculul salariilor pentru angajați: angajările temporare sau modificările frecvente în structura departamentelor pot da și ele bătăi de cap atunci când vine vorba de calculul orelor lucrate și mai ales de salarizare.

Citește și: A patra revoluție industrială și tendințe în HR. 5 modalități în care aceasta va afecta departamentul HR

De aceea, este de luat în considerare un program de salarii de generație mai nouă ca soluție care să răspundă ambelor nevoi de business – preferința pentru păstrarea datelor in-house și un mod mai ofertant și flexibil de gestionare a acelorași date. Dacă vorbim de un soft de salarizare ce rulează direct în cloud și ține cont în structura sa de schimbările petrecute în modurile în care lucrează angajații, cu atât mai mult acesta este o soluție avantajoasă.

Companiile care au un soft de resurse umane ce integrează un program de salarii online de acest tip au un avantaj clar din următoarele puncte de vedere:

  • Se pot întocmi rapid rapoarte necesare echipelor de management, pentru monitorizarea și măsurarea anumitor aspecte legate de eficiența angajaților sau rentabilitatea proiectelor.
  • Departamentul de resurse umane are o flexibilitate mai mare în repartizarea costurilor legate de salarii, putând să le aloce direct pe proiecte și pe centre de cost, ușurând în acest fel viața colegilor de la financiar.
  • Având toate informațiile și instrumentele de analytics in-house, se evită costurile suplimentare cu cererile de analiză a datelor în cazul serviciilor de salarizare externalizate și se pot face analize mai detaliate, corelând mai mulți parametri.
  • Se evită erorile de calcul care pot apărea atunci când informațiile sunt transmise manual, uneori incomplete sau ne-actualizate, de la beneficiar către firma de externalizare a calculului salarial.

Citește și: 7 beneficii ale utilizării unui software de resurse umane în compania ta

Nevoia de integrare a soft-urilor de HR folosite, pentru accesarea datelor de HR în ansamblul lor

Vremurile în care HR-ul se ocupa exclusiv de procesarea actelor de angajare și de calculul salariilor sunt de mult depășite. În ziua de azi, un departament de HR acoperă o diversitate de procese – sourcing și recrutare, onboarding, administrare de personal, pontaj, compensații și beneficii, managementul performanței sau training. Fiecare dintre aceste procese de HR strânge propriile lui date, care sunt cu atât mai valoroase pentru business dacă sunt toate integrate, disponibile pentru utilizarea în comun și analize corelate.

În cazul punctual al salarizării, sunt două aspecte de luat în considerare:

  • Programul de salarii propriu-zis, care realizează calculul
  • Sursele din care acesta își ia regulat informațiile de calcul

De aceea, administrarea de personal, care contribuie cu informații din contractele de muncă, alături de pontaj și managementul timpului, care contribuie cu informațiile actualizate de prezență sau absență la job, sunt în egală măsură importante.

În funcție de specificul companiei tale, de programele de resurse umane pe care le folosești deja și de bugetul disponibil, există mai multe opțiuni.

Prima ar fi investiția într-o soluție HRM completă; dacă focusul este pe zona de salarizare, poți alege o suită dedicată de administrare de personal, pontaj și calcul salarial, astfel încât cele trei elemente de interes să fie integrate, să comunice automat și să obții o sinergie din utilizarea lor.

Dacă ai însă deja un HRIS, îl poți conecta pe acesta cu diversele module de care ai nevoie pentru o imagine completă. De exemplu, soft-ul de resurse umane în cloud de la Sincron HR îți oferă printre componentele disponibile, atât separat cât și în diverse combinații, modulele de:

În oricare dintre variante, cu aplicația de salarizare în cloud, compania obține o mai mare vizibilitate pe partea de costuri și de eficiență, iar procesele interne de HR sunt fluidizate.

Salarizarea și bonusarea devin mai transparente pentru angajați și management deopotrivă

Cu toții am trecut prin situații în care am vrut să înțelegem mai bine cum ni se calculează salariul, cum suntem recompensați pentru orele suplimentare sau care e modul de calcul al unui anumit bonus. Iar noile generații care intră în câmpul muncii, crescute în epoca abundenței informației și a accesului la ea, vor avea așteptări și mai ridicate legate de transparența compensațiilor și beneficiilor oferite de organizații.

O aplicație de resurse umane scade numărul de întrebări adresate managerului direct sau HR-ului, întrucât angajatul poate avea oricând acces la informațiile personale legate de salarizare, ore lucrate, bonusuri sau zile de concediu.

De asemenea, echipa de management poate analiza ușor aceste date, având posibilitatea de a le verifica în aplicație sau de a primi rapoarte personalizate în funcție de necesitate. Nu doar procesul de salarizare devine clar și transparent, ci și cel de management al performanței, în raport cu sumele acordate.

Citește și: Top 3 activități din departamentul HR pe care trebuie să le ai automatizate

Securitatea datelor legate de salarizare și alte informații confidențiale crește datorită tehnologiei

Soft-urile moderne de HR în cloud beneficiază de o siguranță și securitate sporită a datelor confidențiale față de datele expuse în soft-urile tradiționale, on-premise sau instalate local. Informațiile legate de salarii și bonusuri nu ar trebui niciodată lăsate la întâmplare.

Companiile care nu se bazează pe un soft de HR în cloud pot întâmpina probleme legate de confidențialitarea informațiilor sau se vor confrunta cu eforturi mai mari de securitate și întreținere a unui soft învechit. De aceea, dacă accentul se pune tot mai mult pe siguranța datelor, softurile avansate de HR, folosite direct de companie, reprezintă soluția ideală de a gestiona datele importante.

Așa cum observi, trendurile HR indică nevoia de mai multă accesibilitate, flexibilitate, o simplificare a activității, dar și mai multă transparență, la care se adaugă accentul pus pe siguranța datelor companiei și potențialul oferit de analiza acestor date.

STUDIU DE CAZ Alinierea Sincron HR Software la cerințele GDPR