Credit foto: unsplash.com/@benchaccounting
Costurile asociate forței de muncă, inclusiv salariile oferite personalului, sunt printre cele mai importante într-o companie. De aceea, este important ca evoluția veniturilor salariale să poată fi urmărită și analizată cu acuratețe atât de către top managementul organizației, cât și de către departamentul de HR și cel financiar-contabil.
De asemenea, nivelul salarial oferit are un impact direct asupra motivației și productivității angajaților, precum și loialității față de angajator. De altfel, salariul este unul dintre cei mai importanți factori atunci când o persoană își alege viitoarea carieră.
Dacă dorești să beneficiezi de date salariale precise pe toate nivelele organizației și din toate ariile de activitate, date pe care să le transformi în informații relevante pentru business, poți apela la un program salarizare flexibil, cum este cel pus la dispoziție de Sincron HR. Pe lângă flexibilitatea de care te vei bucura din punct de vedere al operării programului de salarizare și al menținerii lui la zi cu schimbările legislative, angajații din departamentul de HR care sunt responsabili de calculul salariului vor avea mult timp liber pentru activitățile mai importante, cum ar fi partea de analiză a acestor date.
Citește și: Procesele de resurse umane – experiența clasică versus softurile de resurse umane
Ca să te convingi că merită să apelezi la un astfel de serviciu, îți prezentăm beneficiile pe care le poate aduce un program salarizare flexibil atât angajaților care lucrează în zona operațională, cât și membrilor board-ul companiei și întregului top management.
Departamentele de HR sunt implicate în multe activități, de la recrutare, training, onboarding până la motivarea oamenilor dintr-o echipă. Pe lângă acestea, ei se ocupă și de payroll, proces care poate fi mai simplu datorită unui program calcul salarii flexibil, având în vedere că are capacitatea de a customiza elementele de calcul salarial.
Spre exemplu, să luăm cazul unei companii care are o diversitate mai mare de tipuri de ore lucrate de către angajații săi. La modul ideal, această companie ar trebui să folosească un program pontaj flexibil, care să îi ofere posibilitatea de a defini cât mai relevant și cuprinzător tipurile de ore pe care le utilizează.
Mai departe, pentru a face legătura între aceste diferite tipuri de ore lucrate sau absențe înregistrate în pontaj și partea de calcul salarial, e nevoie și de un program salarizare la fel de flexibil, care să gestioneze regulile de remunerare a acestor ore, deci pe scurt reguli flexibile referitoare și la salarii.
Practic, departamentele de HR care utilizează un astfel de program salarii, alături de un program pontaj flexibil, pot edita și valida pontajul pe baza căruia se vor efectua calculele pe ștatul de plată.
Deci, un avantaj pe plan operațional cu impact major și în calitatea informațiilor de business ulterioare, este această configurabilitate a elementelor de calcul salarial.
Totodată, salarizarea este o ramură a HR-ului regularizată printr-o serie de legi ce impun o bună precizie. De aceea, reprezintă un subiect sensibil atât din punctul de vedere al angajaților, cât și al companiilor, ambele părți fiind nevoite să țină cont de schimbările legislative. Un program salarizare flexibil ușurează acest proces, având în vedere că poate ține pasul cu toate schimbările de ordin legislativ, ca parte dintr-o soluție modernă și adaptată la realitatea digitală de astăzi.
Pe de altă parte, același plan legislativ are impact asupra salarizării și din altă perspectivă : în unele cazuri, legea nu este suficient de specifică sau nu acoperă toate spețele posibile în realitatea operațională. Când companiile sunt în situația de-a avea de-a face doar cu indicații la nivel general, e posibil ca fiecare dintre ele să le poată interpreta și folosi diferențiat, în funcție de situația particulară în care se află fiecare. Programul flexibil de salarizare permite acest tip de calcul diferențiat, bazându-se în continuare pe normele legislative și luându-le în considerare.
Nu doar oamenii de HR au de câștigat de pe urma unei aplicații flexibile de salarizare, ci și angajații din departamentul financiar-contabil, care au acces mai ușor la datele despre costurile cu salariile de la HR.
Pentru că salariile sunt de obicei la granița dintre resursele umane și departamentul financiar-contabil, ele trebuie, sub o formă sau alta, să fie înregistrate și în contabilitate.
Poate fi de mare ajutor, de exemplu, ca cei din departamentul financiar-contabil să primească costurile salariale gata clasificate după diverse criterii de înregistrare a costurilor, anterior agreate.
Citește și: Un software HR în cloud, un instrument prețios pentru HR și angajați
Practic, aplicația îmbunătățește colaborarea dintre departamentele de HR și cele financiar-contabile, având în vedere că poate automatiza transferul de informații legate de costurile salariale de la HR către financiar.
Aceste automatizări se pot face fie prin integrări posibile direct cu softurile de contabilitate, fie prin configurarea de note contabile cu costurile salariale, defalcate direct pe diverse nivele (tipuri de activități, centre de cost, etc), care pot fi apoi exportate in fișiere Excel. Astfel, departamentul de contabilitate își poate importa automat toate informațiile de care are nevoie.
Board-ul companiei are de gestionat decizii strategice care influențează bunul mers al organizației. În ceea ce privește hotărârile referitoare la salarizare, acestea au impact de la P&L-ul companiei până la oameni, prin potențialul de motivare sau demotivare a angajaților curenți și prin impactul în employer branding, care va afecta fluxul de noi candidați.
Dată fiind această miză, este important pentru top management să aibă în mod regulat informații detaliate despre situația salariilor, lucru pentru care un program salarizare devine extrem de util. Aplicația de resurse umane dezvoltată de Sincron HR Software este ușor de utilizat și raportează date precise, pe diverse nivele de agregare și intervale de timp. Practic, aplicația pune la dispoziție datele necesare la timp și într-un format cât mai concis, iar analiza lor și informațiile obținute în acest mod sprijină utilizarea cât mai bună a acestei pârghii importante pentru business care este salarizarea.
Se pot face analize și comparații sau urmări trenduri pentru indicatorii importanți, în funcție de departamente, de activități, pe anumite perioade de timp, sau în funcție de nivelul de calificare pe care îl au angajații.
Tot la capitolul raportare și analiză, este important și aspectul legat de configurabilitatea elementelor de calculul salariului. Adesea, pentru a avea o imagine completă a costurilor cu angajații, este important să poată fi urmărite anumite inițiative financiare care îi vizează pe anumiți angajați, cum ar fi bonusurile de vânzări. Programul de calcul salarial, fiind flexibil din punct de vedere al elementelor care pot fi configurate în mod specific pentru companie, dă și posibilitatea urmăririi acestor elemente la nivel detaliat. Astfel, pot fi monitorizate aspecte cheie ale operațiunilor și se pot face face prognoze cât mai precise.
Deci, programul de calcul salarii va avea un impact major și în calitatea informațiilor de business disponibile ulterior top-management-ului, într-o arie a business-ului cu impact mare asupra costurilor organizației, asupra motivației angajaților și chiar asupra capacității de a atrage noi candidați.
Citește și: HR Analytics – analizează și dă viață datelor tale
Posibilitatea de a-și seta sistemul de la început, definind diverse elemente de calculul salariului specifice organizației, diferențiate, pe care să le poată urmări cu claritate în timp este un mare atu pentru companiile care-și doresc să analizeze performanța, să înțeleagă cifrele, să urmărească trendurile și desigur, să ia cele mai potrivite decizii.
Concluzii
Un manager de HR care se gândește la rezultatele pe termen lung ale companiei înțelege importanța operării cu ușurință a unui sistem de salarizare, datorită impactului pe care acest sistem îl are în ecosistemul firmei: la nivel operațional pentru HR și financiar-contabilitate și la nivel strategic pentru top management.
Ca să facă lucrurile și mai ușoare, programul pus la dispoziție de Sincron HR nu doar că are o interfață user friendly, dar conține și suficiente detalii pentru a înțelege și a modifica diferitele elemente, în funcție de nevoile organizației.
Citește și: De ce să folosești o soluție HCM ca parte din strategia ta de resurse umane