Atunci când vrei să îți simplifici activitatea de zi cu zi sau să obții mai simplu datele necesare pentru optimizarea proiectelor interne, soluția vine din zona online, mai precis din automatizarea proceselor.
Într-un secol în care tehnologia reușește să realizeze în doar câteva minute operațiuni ce ar fi presupus ore sau zile întregi de muncă, aplicațiile și programele online reprezintă un instrument prețios pentru orice profesionist.
Dacă te gândești să apelezi și tu la un software HR care să te ajute să îți simplifici și să îți eficientizezi activitatea, descoperă în continuare cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont pentru a putea alege programul potrivit.
De ce este o provocare să alegi software-ul de HR potrivit companiei tale
În primă instanță, odată ce te informezi cu privire la platformele HR existente pe piață, vei găsi un număr ridicat de software-uri, care cuprind toate soluțiile de care poate avea nevoie o echipă de resurse umane: de la managementul timpului și al performanței, până la salarizare și planificare pe ture, recrutare, onboarding, nivel de entuziasm al angajaților sau beneficii.
Totuși, pentru a face alegerea bună, este important să te îndrepți către o variantă adaptată nevoilor companiei tale. Astfel, e indicat să alegi în primul rând soluția în funcție de dimensiunea și localizarea firmei, pentru că o companie medie nu va avea aceleași cerințe ca o multinațională.
De ce este necesar să iei în calcul acest criteriu? În primul rând, pentru că anumite procesere HR depind de localizare.
Recrutarea, de exemplu, necesită integrarea aplicatiei resurse umane cu platformele locale de joburi. Algoritmii de calcul ai salarizării trebuie să respecte legislația locală și să poată fi oricând actualizați în funcție de schimbările legislative. De aceea, dacă alegi o soluție internațională, va fi nevoie să aloci bugete și atenție suplimentare pentru interconectarea cu alte platforme.
Citește și: Aplicațiile de pontaj și salarizare – o soluție pentru simplificarea proceselor interne
Ce factori e bine să iei în calcul când alegi o aplicatie resurse umane
Cu siguranță îți dorești ca platforma HR pe care o alegi să îți ofere soluții pentru fiecare operațiune desfășurată în departament. Cel mai simplu mod de a te decide asupra software-ului indicat pentru compania ta este să iei decizia în funcție de câțiva factori esențiali:
- Dimensiunea companiei și potențialul de dezvoltare a acesteia – așa cum spuneam anterior, nu ai nevoie de o soluție care să depășească din punct de vedere al complexității nevoile companiei.
- Specificul companiei – locală sau internațională – în funcție de libertatea de acțiune pe care o ai în selecția furnizorilor, dar și de procedurile interne care se decid la nivel de grup în cazul multinaționalelor, este posibil să fie necesară utilizarea unei platforme unitare de HR.
- Procesele interne care ar trebui optimizate cu prioritate – gândește-te care sunt acele aspecte care necesită cât mai curând automatizarea și care sunt critice din punct de vedere operațional.Pot fi o serie de procese, așa că îți recomandăm să îți notezi principalele arii unde un software ar ajuta în mod real departamentul: un proces de angajare mai fluid și mai atrăgător pentru candidat, o realizare mai rapidă a pontajului alături de o modalitate de a înțelege fluxurile și timpii de muncă din companie, prelucrarea salariilor, un sistem eficient de onboarding, organizarea și actualizarea datelor angajaților și a contractelor de muncă. O aplicatie resurse umane modulara, care acoperă diferite zone HR, te poate ajuta să extinzi funcționalitățile pe măsură ce acestea îți sunt necesare.
- Provocările în perioada următoare – în contextul pandemiei Covid-19, este bine să ai un sistem pe care să te poți baza chiar și când lucrezi de acasă și în care angajații și managerii să se poată loga de la domiciliu. Recrutarea și onboardingul online, alături de partea administrativă a HR-ului (acte, adeverințe, cereri, contracte de muncă) cât și toate activitățile disponibile prin self-service sunt și ele aspecte demne de luat în calcul în momentul de față.
Citește și: Sincron Essentials WFH. Software HR – pachet special pentru munca de acasă. Licențe gratuite de utilizare în cloud, de la Sincron HR Software
În funcție de tipul de tehnologie cu care te simți mai confortabil și care consideri că s-ar potrivi companiei tale, poți opta pentru una dintre variante:
- O aplicatie resurse umane, instalata local, on-premise la client – poate mai familiara pe piață datorită vechimii mai mari, dar care poate prezenta riscul că nu a fost proiectata de la început pentru a se integra cu alte software-uri pe care compania le-ar putea utiliza în viitor. Acest tip de software este mai dificil de accesat de la distanță, de exemplu în perioadele când se lucrează de acasă, mai ales dacă ai în vedere o aplicație de resurse umane care să faciliteze interacțiunea tuturor angajaților cu zona de HR. Tehnologia evolueză rapid, așa că te poate dezavantaja pe termen mediu-lung, când vei decide să integrezi și alte platforme.
- Un software HR în cloud – este disponibil oricând, online, pentru toți angajații, oferind astfel un maxim de flexibilitate. De asemenea, ulterior se poate integra în general mai ușor cu alte aplicații și sisteme.
Dacă îți dorești să mergi pe cea de-a doua variantă, e important să știi că software-ul de resurse umane în cloud oferit de Sincron HR te poate ajuta nu doar să implementezi un mod rapid și transparent de acces la informații, ci și să optimizezi pe termen lung procesele interne, un avantaj pe care echipa managerială îl va aprecia cu siguranță.