Cum construiești cu managementul performanței rezultate mai bune și o echipă mai puternică

10 August 2021

Indiferent de domeniul în care activează compania ta, cu siguranță îți dorești o imagine stabilă și puternică pe piață, precum și rezultate excelente în fiecare an. Pentru a ajunge și a rămâne în top, trebuie să ții însă cont de cea mai importantă resursă a companiei: angajații.

Este esențial să te asiguri că aceștia sunt corect evaluați și ajutați să se dezvolte și să își atingă potențialul, cu atât mai mult în această perioadă plină de provocări pentru angajatori și angajați deopotrivă.

Aici intervine unul dintre cele mai utile procese realizate în companiile din întreaga lume: managementul performantei.

Managementul performantei: ce este și care sunt avantajele acestuia

Managementul performantei reprezintă un proces extrem de important în structura internă a oricărei companii, indiferent de mărimea acesteia. Cu ajutorul lui, antreprenorii, managerii și specialiștii în resurse umane pot anticipa, măsura și evalua în mod eficient și în timp real rezultatele angajaților.

Pe lângă aceste aspecte, procesul de management al performantei ajută angajații să se dezvolte în cadrul companiei, să crească în mod constant și să evolueze din punct de vedere profesional.

Atâta timp cât implementezi în mod corect un astfel de proces de HR, vei observa o serie de avantaje, atât pe parte de rezultate, cât și în cultura internă a companiei:

  • Angajații tăi vor înțelege mai bine direcțiile în care lucrează și scopul fiecărei acțiuni
  • Echipele de management vor putea trasa obiective clare și vor putea măsura rezultatele
  • Serviciile oferite clienților vor avea o calitate superioară
  • Evaluările angajaților îți vor permite să iei deciziile de business care se impun: promovări, planuri de acțiune, modificări în structura echipelor sau încetarea colaborării cu persoanele neperformante
  • Angajații vor simți că sunt ghidați și ajutați să evolueze, iar acest lucru îi va ajuta nu doar pe parte de rezultate, ci și din punct de vedere al motivației
  • Vei avea o imagine mai bună pe piață, ca brand și ca angajator

Studiu de caz: Automatizarea procesului de evaluare a performantei: soluția care contribuie la creșterea succesului în distribuția IT

Cum poți construi un sistem eficient de management al performantei

Fiind vorba de un proces ce măsoară și calibrează acțiunile angajaților, managementul performantei ține în principal de funcționarea internă a companiei și de comunicarea între echipa de HR, manageri și angajați.

Din acest motiv, este necesar să te asiguri că ai pus la punct toate aspectele necesare pentru a putea implementa procesul cu rezultate optime:

  • Asigură-te că ai susținerea top managementului pe termen lung și că abordarea va fi una pozitivă, orientată spre creșterea performantei și sprijinirea dezvoltării echipelor și indivizilor
  • Aliniază acțiunile cu cultura voastră organizațională, ținând cont de valorile și misiunea companiei
  • Ia în calcul tipologia angajaților tăi și modul în care poți lucra/comunica eficient cu aceștia
  • Gândește împreună cu managerii de linie obiective realiste, pe termen scurt, mediu și lung, precum și criterii clare de evaluare
  • Începe cu un proces simplu, ușor de înțeles de către toată lumea implicată și suficient de relevant astfel încât oamenii să îl poată integra fără efort în viața profesională

Este foarte important ca angajații tăi să înțeleagă utilitatea procesului și să fie dispuși să participe activ la acțiuni și la evaluări. De aceea, comunicarea între departamente și la nivel de conducere-angajați poate fi cheia funcționării sistemului de management al performantei.

Pe lângă aceste aspecte, te poți folosi de un instrument care să te ajute să optimizezi întregul proces: un software de HR, care va fi extrem de util pe parte de validare, optimizare și calibrare în toate etapele procesului de management al performantei.

Sincron HR te poate ajuta atât pe parte de software propriu-zis, cât și prin implementarea soft-ului și consultanță pentru design-ul procesului, mai ales dacă până acum nu ai mai implementat un astfel de sistem.

Management al performanței – de ce poate eșua procesul?

Dacă ai încercat deja să implementezi un astfel de sistem de management al performanței, însă nu ai văzut rezultatele, este posibil să te confrunți cu una dintre problemele de mai jos:

1. Lipsa unei legături clare între strategie și acțiunile executate – în cazul în care angajații tăi nu înțeleg legătura între ceea ce au de făcut și misiunea companiei, aceștia se vor simți demotivați și nu își vor putea atinge obiectivele. În plus, nu vor vedea nicio conexiune directă între atingerea obiectivelor și succesul lor profesional.

Software-ul Sincron HR îți oferă pe parte de management al performanței mai multe funcții utile în acest sens:

  • O bază de obiective de performanță stabilite de companie, cu posibilitatea prestabilirii targeturilor, pentru o mai bună structurare
  • Presetarea competențelor și comportamentelor specifice fiecărui rol din companie
  • Realizarea unui plan de obiective individual pentru fiecare angajat
  • Evaluarea angajatului într-un format diferit de la rol la rol, pe parte de obiective și competențe

2. Calificative acordate nediferențiat – dacă nu se realizează cu atenție, evaluarea și calibrarea angajaților poate duce la rezultate asemănătoare, care împiedică angajatorul să recunoască performanța sau să corecteze rezultatele slabe.

Fără a se pune accent pe competențe sau puncte slabe, notele pot să nu evidențieze în mod coerent realitatea. Un software HR te poate ajuta să eviți această problemă prin următoarele funcții:

  • Formatul evaluării angajatului poate fi diferit de la rol la rol, incluzând aici de exemplu obiective, competențe, oricâte câmpuri custom, obiective viitoare, etc
  • Reprezentarea grafică a rezultatelor obținute în cadrul feedbackului, cu măsurarea competențelor unice fiecărui angajat de către manager, colegi sau subalterni
  • Setarea direcțiilor de dezvoltare bazate pe evaluările angajaților, pentru a se putea observa mai bine direcțiile ce trebuie urmate în viitor de echipa de management, dar și de departamentele de HR și training

3. Prea puțină implicare și prea multă concentrare doar pe partea de proces – performanța poate fi crescută doar prin discuții deschise, în care managerii să expună în mod transparent necesitatea schimbării, cu accent și pe punctele slabe.

Dacă managerul își dorește doar să evite conflictele și urmează procesul superficial, rezultatele vor fi irelevante. Implicarea managerilor este esențială în momentul de față, când angajații lucrează de multe ori de la distanță și au nevoie mai mult ca oricând de comunicare deschisă cu angajatorul.

Un software de managementul performantei precum cel oferit de Sincron HR te va ajuta cu:

  • Monitorizarea obiectivelor și a progresului înregistrat pe perioade individuale pentru fiecare obiectiv – funcție care îți permite să ai obiective defalcate și bine ancorate în operațional, pe modelul OKR
  • Evaluări spontane pentru angajați, în afara celor standard, pentru a putea măsura în timp real performanța și a găsi rapid soluții. Se creează astfel o mai mare flexibilitate și mai multă interacțiune între angajat și manager, mai multe ocazii de discuții, progres mai facil prin pași mici
  • Rezultat al evaluării cu multiple forme: procent realizare obiective, calificativ medie ponderată, scor final ca suma calificativelor, pentru relevanța și flexibilitatea evaluărilor
  • Evaluarea angajatului într-un format diferit de la rol la rol, pe parte de obiective și competențe

4. Demotivarea angajaților, care nu simt că progresează sau că au un viitor în companie – în special oamenii cu vechime pot fi plafonați și pot astfel să aibă probleme de performanță, în timp ce managerii nu știu cum să îi inspire și să îi motiveze.

Folosește un software de HR pentru a îi oferi și angajatului ocazia de a se implica și de a-și înțelege procesul de dezvoltare prin:

  • Plan de obiective ce poate fi creat sau modificat atât de către HR și manager, cât și de angajat
  • Posibilitatea de autoevaluare configurată la nivel de rol, pentru anumite departamente sau funcții
  • Posibilitatea ca angajatul să vizualizeze rezultatul evaluării direct în aplicație

5. Plasarea responsabilității la un singur departament – de exemplu HR sau managerii direcți. Se poate întâmpla ca organizația să uite cât de important este ca fiecare persoană, inclusiv angajații, să își asume responsabilitatea pentru propria performanță și, implicit, propriul viitor profesional.

Evită astfel de situații printr-un software HR care să îți permită:

  • Reprezentarea grafică a rezultatelor obținute la feedback, cu măsurarea competențelor unice fiecărui angajat de către managerul direct, colegi sau subalterni.
  • Evidențierea potențialului angajaților pe baza unei matrici vizuale a potențialului și a unei matrici agregate potențial, ce evidențiază angajații pe categorii de potențial

În final, este esențial să tratezi procesul de management al performantei ca pe o colaborare continuă între HR, echipa managerială și angajați, colaborare în urma căreia fiecare persoană are de câștigat, iar compania obține o echipă puternică, motivată și dornică de performanță.

Software-ul de evaluarea performanțelor angajaților din cadrul soluției Sincron HR îți oferă câteva beneficii importante, indiferent de tipul de companie în care îl utilizezi: oferă structură la nivel de organizație, flexibilitate operațională între manager și angajat, o putere superioară de configurare a aplicației – permițând implementarea pe multiple modele de organizații.
Un alt aspect important și benefic este că face din angajat un actor principal și activ în procesul de management al performantei, integrând apoi rezultatele evaluării profesionale a angajaților cu Planul de Carieră și Training.

Citește și: Cum alegi o aplicație de managementul performantei și care sunt beneficiile automatizării acestui proces pentru organizația ta?

Îți suntem alături, pentru a te ajuta să obții o viziune de ansamblu, mai multă claritate pe parte de obiective, acțiuni și evaluare, dar și posibilitatea de a oferi fiecărui membru al echipei un grad mai mare de implicare.