Proces de recrutare – un concept a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe schimbări. De la selectarea candidaților într-un mod clasic, folosind simple baze de date, și până la utilizarea software-urilor de resurse umane care eficientiează tot acest efort, recrutarea a ajuns, în prezent, să fie automatizată într-o proporție destul de mare.
Așadar, software-urile de recrutare nu mai sunt o noutate pe piața din România. Deși acestea au apărut de mai bine de un deceniu și jumătate, de-a lungul timpului, au fost updatate cu diverse soluții și tehnologii, astfel încât să răspundă tuturor nevoilor pe care le au oamenii de resurse umane.
În acest articol ne-am propus să îți prezentăm principalele etape ale evoluției software-ului de recrutare, precum și ce înseamnă CV Parsing-ul și cum te poate ajuta acest add-on bazat pe Artificial Intelligence.
Bazele de date de CV-uri au fost create special pentru angajații care se ocupau de recrutarea propriu-zisă. Acestea au apărut pentru a ușura munca acestora și a selecta candidații relevanți în funcție de anumite criterii.
Apoi, procesele au fost automatizate cu ajutorul unui software de recrutare sau ATS (Applicant Tracking System). În cadrul lui se puteau integra toate sursele de recrutare, fără să fie nevoie de raportarea și analiza manuală.
În epoca internet-ului, site-urile de carieră corporate au venit, de asemenea, în întâmpinarea nevoilor companiilor: mai exact, au devenit punctul de întâlnire directă dintre companiile care recrutau și candidații care se aflau în căutarea unui loc de muncă. Cu ajutorul acestora, candidații puteau vedea toate pozițiile deschise, dar exista și un spațiu în care puteau comunica cu recrutorii, pentru a afla mai multe despre angajator, condițiile de lucru sau chiar bonusurile oferite de către organizații.
Ulterior, a apărut Source Analytics, care a venit în ajutorul recrutorilor cu informații referitoare la comportamentul candidaților. Mai exact, cei care-și doreau puteau să afle mai multe despre targetul lor țintă, precum și unde pot aplica aceștia și dacă strategiile prin care ajung la ei sunt eficiente.
Citește și: Tendințe HR 2021 – aplicații Human Capital Management. Sincron HR
Candidate Relationship Management (managementul relației cu canditații) este asemănător cu management-ul relației cu clienții (customer relationship management). Și în evoluția acestuia, tehnologia a avut un impact enorm. Companiile angajatoare au identificat noi căi prin care pot comunica cu viitorii angajați, dar și noi metode de a-și tria aplicările relevante pentru locurile de muncă disponibile.
Interviul de angajare este o parte importantă din procesul de recrutare, astfel că a apărut managementul interviului și al ofertei, care a eficientizat angajarea noilor oameni. Procesul a devenit mai simplu, iar recrutorii au avut mai mult timp să se concentreze pe calitatea candidaților și nu pe cantitatea lor.
Includerea Social Media în procesele de atragerea a candidaților a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra departamentelor de HR. Acestea și-au eficientizat, în acest mod, strategia de sourcing și au avut mai mult timp să se concentreze pe crearea unui employer branding puternic.
Inovațiile în HR au continuat, mai ales odată cu apariția inteligenței artificiale. Aceasta a avut un impact important în reshape-ul software-urilor de resurse umane. De pildă, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, Sincron HR a adaugat soft-ului de resurse umane un feature foarte modern – și anume parsing-ul de CV-uri, care aduce câteva soluții interesante pentru companiile specializate în recrutare sau pentru organizațiile care recrutează un număr mare de oameni.
Citește și: Principalele provocări curente ale departamentului de HR și beneficiile unui portal HCM
CV Parsing-ul, numit și Resume Parsing, este reversia unui CV dintr-o formă liberă într-una potrivită pentru stocarea într-o bază de date, raportarea și manipularea de către un computer.
De regulă, companiile care se ocupă de recrutare sau departamentele de HR din companii care sunt nevoite să recruteze un volum mare de oameni lucrează cu instrumentul denumit CV Parser. Acesta îi ajută pe oamenii care se ocupă de recrutarea propriu-zisă să colecteze automat CV-urile, indiferent de formatul lor electronic, făcând mai ușor și mai rapid procesul de sourcing, fără să analizeze manual fiecare CV în parte.
De cele mai multe ori, candidații aplică la joburi cu CV-uri în formatul Word sau PDF, și, deși acestea sunt ușor de citit de oameni, interpretarea lor de către un computer este dificilă, fără ajutorul unui software specializat. În această situație, CV parsing-ul vine în ajutor tocmai pentru că este o funcționalitate care poate analiza un document și extrage elementele cheie din CV precum studiile, experiența, limbile străine cunoscute de către candidat sau alte informații relevante pentru rolul scos la bătaie.
Mai exact, CV Parsing-ul a fost creat cu scopul de a elimina de pe lista de task-uri a oamenilor de resurse umane acea sarcină repetitivă care necesita, anterior, prelucrarea manuală a fiecărui CV, pentru a fi introdus într-o bază de date din care să poată fi apoi folosit în căutări după diverse criterii. Evident, abordarea poate salva mult timp prin eliminarea acestor prelucrări manuale.
Citește și: De ce să folosești o soluție software HCM ca parte din strategia ta de resurse umane
Trebuie să știi că un astfel de software de resurse umane ce intregrează și o aplicație de recrutare, poate face următoarele acțiuni:
CV parsing-ul poate fi utilizat ca atare, independent, însă de cele mai multe ori acesta este parte dintr-un software de recrutare sau ATS, așa cum se întâmplă și în cazul soluției Sincron HR, care integrează și o funcționalitate de CV parsing, creată în parteneriat cu DaXtra, lider de piață la nivel global în acest domeniu.
Citește și: Cum alegi cel mai bun software HR pentru compania ta
Dacă vrei să economisești timp în procesul de sourcing, acest instrument îți va fi de un real ajutor. Totodată, reține că, pe lângă CV parsing, Sincron HR te aduce, totodată, prin intermediul software-ului de resurse umane, mai aproape de automatizarea proceselor în departamentul tău de HR. Cu ajutorul unei solutii HR Software, vei câștiga mai mult timp pe care-l poți investi în crearea unor activități care să producă valoare adăugată companiei.