La fiecare poziție deschisă postată primești sute de CV-uri, dar câte dintre ele sunt trimise de candidați calificați? Orice om de recrutare se regăsește în cuvintele ”N-am nevoie de mai mulți candidați, ci de mai mulți candidați competenți”.
Găsirea candidaților valoroși e o provocare pentru foarte multe companii, iar o parte din problemă se află chiar în modul în care are loc procesul vostru de recrutare. Candidați pregătiți există cu siguranță, așa că nu poți da vina 100% pe piața forței de muncă, deci e momentul să evaluezi care dintre elementele de mai jos lipsesc din eforturile companiei tale de a atrage cei mai buni candidați pentru posturile disponibile.
Putem spune că recrutarea personalului este o variantă de vânzare – încerci să intri în contact cu oamenii potriviți și să îi convingi că vor găsi cea mai bună oportunitate de angajare în cadrul companiei tale. De aceea, orice recrutor trebuie să își pună pălăria de vânzător și să:
Înțeleagă importanța empatiei în proces – un recrutor de succes ascultă candidații înainte de a vorbi, pentru a determina ceea ce le lipsește de la actualul job și dacă poziția deschisă în cadrul companiei ar fi mai potrivită. Și nu e întotdeauna despre bani – beneficiile, echilibrul muncă-viață personală, un nou început pot fi principala motivație.
Folosească limbajul potrivit – cunoștințele de psihologie ajută mult pentru a crea o legătură puternică de la început cu candidații. Cu un limbaj autentic, nu template-uri de email-uri sau descrieri de job”copy-paste”, candidatul trebuie să înțeleagă că stă de vorbă cu o persoană prietenoasă care vrea să-l ajute să găsească un job excelent.
Vizualizeze procesul de angajare ca un funnel sau pâlnie – tot mai multe companii monitorizează și adaptează procesul de recrutare și angajare din mers pentru a ajusta acțiunile din funnel care nu sunt eficiente și a le determina pe cele care atrag candidații calificați și îi transformă în angajații potriviți la jobul potrivit.
Când numărul de procese de recrutare a personalului devin copleșitoare pentru recrutori, există pericolul ca jobul lor să presupună doar găsirea de candidați pentru ocuparea unor posturi vacante, ceea ce e foarte nociv pentru companie. O astfel de presiune de realizare a obiectivelor cu orice preț ar trebui înlocuită cu un efort comun de a comunica faptul că ești un angajator excelent.
Gândește-te la câteva dintre companiile de succes din lume sau din țară și vei observa că nu este o coincidență faptul că au cele mai puternice culturi organizaționale și medii de lucru atrăgătoare.
Încearcă să vezi brandul de angajator prin ochii candidaților. Orice angajat vrea recunoașterea contribuției sale la succesul companiei. Fii sigur că e reflectată imaginea unui mediu de lucru în care munca exemplară e recunoscută și răsplătită prin bonus-uri, posibilități de avansare sau de lucru în cadrul organizației la nivel internațional, cadouri, excursii, program flexibil sau alte beneficii legate de sănătate.
Creează-ți o prezență online puternică în mediile în care știi că se pot afla candidații valoroși pe care îi cauți și evidențiază beneficiile de a face parte din compania ta prin articole de blog, video content, pagini de echipă originale etc. Esențial e să subliniezi că la job nu e vorba 100% despre muncă, ci și despre construirea de relații armonioase, de prietenie la locul de muncă, despre recunoașterea valorii fiecărui membru al echipei.
Descrierea jobului poate fi prima formă de comunicare pe care mulți dintre candidați o primesc din partea companiei tale, deci prima impresie e formată chiar înainte de a stabili o discuție telefonică sau una față în față.
Pentru a reține atenția candidaților valoroși pe care dorești să îi atragi în proces, începe de la un titlu de job atractiv și continuă să transformi fiecare detaliu cuprins în descriere într-o mică poveste de carieră care elimină orice urmă de pasivitate.
Spre exemplu, o secțiune importantă din descrierea jobului e cea în care punctezi cele câteva obiective de performanță pe care le aștepți de la viitorul angajat. Aici ai ocazia să orientezi atenția asupra performanțelor pe care un candidat le poate obține devenind parte din compania ta, în loc să înșiri în mod banal, prin cuvinte goale, calitățile pe care trebuie să le dețină.
Calitatea candidaților e legată de experiența anterioară sau potențialul de a învăța cum să execute cerințele jobului, așa că atunci când aceste cerințe nu sunt clar formulate devine generatoare de probleme. Adesea, oamenii sunt angajați fără a li se expune explicit care sunt așteptările din partea lor. Motivul pentru care companiile se lovesc atât de des de acest scenariu este o comunicare deficitară între oamenii de recrutare și managerii care aprobă angajarea.
De aceea, e important ca managerii și oamenii de recrutare din cadrul companiei tale să colaboreze în stabilirea caracteristicilor care trebuie îndeplinite de candidații ideali. Astfel elimini și neclaritățile dintre părțile implicate în procesul de recrutare, și costurile generate de calitatea scăzută a candidaților intrați în proces.
Experiența candidaților e esențială. Dar ce te faci dacă însuși procesul de aplicare la job ”lucrează” împotriva ta? Dacă pentru a candida la postul tău o persoană are de trecut printr-un proces complicat, care îi irosește timpul, multe dintre talentele pe care tu speri să le atragi vor fi extrem de reticente în a lucra cu tine. După cum spuneam, fiecare element al experienței de pre-angajare creează o imagine asupra modului în care se vor desfășura lucrurile ca angajat.
Candidații de top din ziua de azi nu au timp pentru a-ți completa chestionare complicate. În schimb, sunt deschiși pentru o video-conferință, care îi scutește de drumul petrecut până la biroul companiei tale, ori de nevoia de a se scuti de la jobul actual pentru a purta acea discuție cu omul de recrutare.
În momentul în care ai identificat candidați care ies în evidență, asigură-te că interesul lor în a lucra pentru compania ta este în creștere și aplică metode de evaluare mai riguroase, cum ar fi evaluarea competențelor printr-un mic test sau interviuri face to face cu managerii
Odată ce ți-ai pus la punct un proces eficient de atragere a candidaților valoroși, nu trebuie să uiți nici de evaluarea performanțelor post-angajare care îți poate confirma dacă într-adevăr ai găsit rețeta perfectă. În acest efort, un software de HR îți este de mare ajutor, prin complexitatea datelor pe care le stochează și prin rapoartele pe care le poți realiza prin intermediul său.
Nu în ultimul rând, folosind un asemenea tool, îți poți automatiza procesul de recrutare, făcând mult mai simplă gestionarea pool-ului de candidați sau accesarea istoricului acestora, managementul fluxului de aprobări și al surselor de recrutare sau comunicarea pe diferitele canale online.