Tendințe în HR în 2021. Cum schimbă tehnologia și munca de la distanță departamentul de resurse umane?
Pandemia COVID 19 a schimbat, cu siguranță, piața muncii de astăzi. Joburile s-au transformat radical, iar tendințele în HR semnalează și ele schimbările de abordare și tehnologie, în domeniu.
Munca la distanță a devenit o realitate a zilelor noastre, pentru multe dintre companii. Sunt șanse mari ca aceasta să fie păstrată în anumite sectoare și în perioada post pandemică. Multe firme s-au regăsit în postura de a face schimbări radicale de planuri din acest punct de vedere.
Toate aceste schimbări și tendințe în HR începuseră însă dinainte de perioada pandemică. Ceea ce a făcut pandemia a fost să le accelereze.
Transformarea digitală a companiilor începuse cu mult înainte de anul 2020. Din ce în ce mai multe organizații au înțeles importanța unei aplicații de human capital management și o implementaseră deja. Altele au făcut primii pași în această direcție chiar în perioada pandemiei.
Posibilitatea lucrului de acasă era, de asemenea, oferită de multe dintre companiile de top. Cu telemunca oficial reglementată de legea nr. 81 / 2018, partea de pontaj era rezolvată elegant prin intermediul unei aplicații speciale. Aplicație care era, eventual, conectată la cea de salarizare și administrare de personal. Pentru aceste companii, trecerea către munca online s-a realizat mult mai ușor.
Trecerea activităților angajaților în online a însemnat însă mai mult decât utilizarea unui soft HR performant. Modul în care departamentul HR se ocupă de gestionarea resurselor umane s-a schimbat în varianta de la distanță.
Lucrul la birou înseamnă și socializare, o comunicare mai liberă, angajament… Alături de management, departamentul HR a trebuit să găsească soluții de substituție pentru lipsa acestor factori de mediu la birou, în esență motivatori pentru mulți angajați, și să adapteze modul în care se desfășoară lucrurile în noua variantă – de la distanță.
Pentru profesioniștii HR, această adaptare a avut două componente: propria schimbare, dar și susținerea celorlalte departamente în trecerea către lucrul la distanță și digitalizare.
Citește și: Prin ce se deosebește un software HCM de alte tipuri de software HR, și ce beneficii îți oferă
Am parcurs o perioadă în care munca de la distanță a fost singura opțiune pentru mulți dintre angajați. În viitorul apropiat, multe dintre organizații iau în considerare întoarcerea la birou, într-o formă sau alta.
Doar că acest an a arătat tuturor că este posibil să muncești remote și să fii productiv. În același timp, economia pe care companiile care au renunțat la birouri sau la mare parte dintre acestea s-a dovedit a fi substanțială. Angajații au și ei păreri împărțite: mulți dintre ei își doresc cu nerăbdare să reînceapă munca alături de colegi, în timp ce alții ar prefera să continue de la distanță.
Flexibilitatea pare să fie cuvântul de ordine dacă vorbim despre viitor. Birouri mai mici, posibilitatea de a munci de acasă în majoritatea timpului, dacă se dorește acest lucru. Managementul resurselor umane se transformă, pe măsură ce compania viitorului este mai flexibilă, atentă la nevoile angajaților, care pot lucra astăzi din cele mai surprinzătoare locuri. Un software de resurse umane este un instrument cum nu se poate mai util și din acest punct de vedere.
Pentru multe companii, o provocare a viitorului nu foarte îndepărtat o constituie trecerea către inteligența artificială. Departamentul HR va avea un rol de sprijin în acest proces. Provocarea majoră va fi pregătirea forței de muncă pentru utilizarea noilor tehnologii. Rolurile angajaților se vor schimba în consecință. Găsirea unui echilibru între creativitatea umană și modul în care învață și pot fi utilizate mașinile va fi necesară.
Departamentul HR este cel care va trebui să înțeleagă rapid toate aceste schimbări. Totul pentru a putea susține angajații să se adapteze noii paradigme și noului rol.
Existența unui soft HR performant, în cloud și deschis nativ pentru integrare cu alte aplicații din cadrul companiei, va facilita întregul proces.
Citește și: Principalele provocări curente ale departamentului de HR și beneficiile unui portal HCM
O altă provocare pentru departamentul de resurse umane este motivarea angajaților și echipelor. În condițiile în care multe dintre acestea lucrează de la distanță, cum păstrăm ideea de apartenență la echipă?
Ședințele pe Zoom și Teams, dacă vorbim despre lucrul de la distanță, au rolul lor în menținerea comunicării în cadrul companiei. O platformă de resurse umane ce integrează un portal al angajaților va susține la rândul său comunicarea dintre angajați. Acesta ar putea fi acel liant între elementele organizației – atât la nivel formal, cât și informal.
O variantă de lucru hibridă este de asemenea motivantă pentru mulți dintre angajați. Oferă posibilitatea de a interacționa cu colegii, dar și păstrarea confortului muncii de acasă în anumite zile ale săptămânii.
Citește și: Vremea onboarding software-ului: acum, mai mult ca niciodată
Ultimul an a însemnat o provocare pentru toată lumea. Trecerea la biroul de acasă, dar și efectele în plan personal ale pandemiei… Toate și-au spus cuvântul asupra stării psihice a angajaților. A fost un an în care fiecare dintre noi a adunat varii emoții, datorate crizei sanitare.
Este normal ca în perioada următoare departamentul de resurse umane să acorde o mai mare atenție stării de bine a angajaților. Acest aspect se reflectă deja în preocupările organizațiilor din întreaga țară. Se știe că un climat pozitiv înseamnă performanțe sporite, așa că starea mentală a angajaților trece pe primul plan.
Ședințe de psihoterapie, fitness mental, flexibilitate mai mare pentru angajați… Toate acestea sunt pe lista beneficiilor oferite de companii. Se adaugă beneficiilor deja existente: abonamente la sălile de fitness, asigurări de viață sau posibilitatea întreruperii contractului de muncă pentru o perioadă (acele perioade sabatice).
Citește și: Cum construiești cu managementul performanței rezultate mai bune și o echipă mai puternică
Procesul de training este una dintre componentele importante ale zonei de human capital management. Acesta este facilitat de un sofware de training management, accelerând procesul de învățare.
Softul centralizează și automatizează o mare parte dintre fluxuri. Cursurile online sunt mai ușor accesibile tuturor angajaților, ce pot aplica tot online la acestea. În plus, costurile formărilor sunt reduse semnificativ în varianta desfășurării acestora online.
Citește și: Cum te ajută un software de training pentru angajați să îți eficientizezi activitatea
****
Dacă facem un pas în spate, realizăm că multe dintre schimbările la care am asistat în ultimul an, sunt tendințe în HR ce au început să se contureze dinaintea pandemiei COVID 19.
Companiile înțeleseseră importanța digitalizării și implementaseră deja un soft HR. Salarizarea, administrarea de personal sau pontajul, respectiv procesele repetitive din cadrul departamentului HR, au fost primele vizate.
Lucrul de la distanță ne-a arătat importanța adoptării unor softuri de resurse umane care să sprijine colaborarea de la distanță. Un program de managementul performanței devine esențial, de exemplu. Angajatul stabilește împreună cu managerul și departamentul HR obiectivele, iar softul permite urmărirea acestora. Evaluarea se realizează periodic, feedback-ul poate fi continuu. Chiar și de la distanță, procesul continuă fără întreruperi.
Tot un software HR în cloud va facilita procesul de onboarding și integrarea noilor angajați, dar și programele de training ale companiei.
Viitorul ne va aduce cu siguranță o îmbunătățire a tuturor acestor procese. Digitalizarea este cea care va contribui la această îmbunătățire, dar și la transformările profunde prin care va trece compania viitorului.