Ești în căutarea celor mai talentați candidați? Pentru a atinge acest obiectiv, companiile smart încep să dezvolte relații cu candidații cu potențial cu mult timp înainte de a avea nevoie de ei. Cea mai eficientă cale pentru a obține succesul în cadrul campaniei tale de recrutare este să apelezi la tool-uri software dedicate acestui proces și să pui în aplicare măsuri precum cele prezentate în cele ce urmează.
Când cauți un candidat talentat pentru o nouă poziție deschisă în cadrul companiei, nu ezita să împărtășești vestea în rândul angajaților tăi astfel încât fiecare dintre ei să caute sau să recomande oameni cu potențial superior.
Încurajează-ți angajații să dea și share pe conturile personale de Facebook, LinkedIn, Twitter etc., oriunde crezi sau știi că se află potențialii tăi candidați.
Ar fi păcat să nu profiți de networking-ul pe care angajații tăi și l-au format atât online, cât și offline – poate în cadrul conferințelor și evenimentelor, așa că recomandă-le să păstreze și cărțile de vizită primite.
Citește și: A patra revoluție industrială și tendințe în HR. 5 modalități în care aceasta va afecta departamentul HR
O cercetare asupra publicului țintă te ajută să crești șansele de a ajunge la candidații de calitate pe care dorești să îi atragi în cadrul unei campanii de recrutare. Identifică sursele de informare pe care le folosesc și ce anume au nevoie să citească, realizează o listă cu publicațiile de nișă, cu grupurile din care fac parte pe social media, forumurile pe care poate sunt activi.
Toate informațiile pe care le aduni pot fi folosite în realizarea de mesaje creative, care vor atrage persoanele potrivite către anunțul tău de recrutare.
Citește și: Noutăți și tendințe HR la început de 2020: recrutarea
Branding-ul nu se rezumă doar la produsele tale, ci este o parte foarte importantă din strategia ta de recrutare.
Clădește un brand de angajator autentic, pozitiv, cu elemente de identitate care se regăsesc atât pe pagina de carieră, cât și pe alte canale și în interacțiunea directă cu angajații tăi.
Brandul tău trebuie să se reflecte în descrierea postului către care vrei să atragi candidați calificați. Exprimările clișeice, plictisitoare vor fi trecute rapid cu vederea de cei mai valoroși candidați.
Tu trebuie să le dovedești de ce a se alătura echipei tale e cea mai bună decizie pe care un candidat o poate face. Gândește-te la toate motivele care conving un candidat să semneze cu tine și comunică beneficiile de a lucra în cadrul companiei cât mai clar.
Citește și: Cum folosește departamentul HR misiunea, viziunea și valorile organizației
Probabil ai deja 3-4 canale de recrutare pe care le folosești constant, în frunte cu pagina ta de cariere. Însă nu te limita la aceleași canale, mai ales când ai atâtea opțiuni de promovare online care te ajută să crești awareness-ul despre pozițiile deschise și care vor atrage noi candidați.
Există tool-uri care te ajută să distribui pozițiile disponibile în cadrul companiei din software-ul de HR dedicat direct pe conturile de social media pe care le deții. Avantajul unui astfel de tool este că poți automatiza procesul de tracking și postarea mesajelor într-o manieră prietenoasă cu utilizatorul.
Citește și: Cum te ajută o funcționalitate de HR Analytics în procesul de management al performanței
Aici e vorba despre modalitatea în care candidatul aplică pentru postul deschis în cadrul companiei tale. Deoarece experiența candidatului începe chiar de la momentul aplicării, e nevoie să construiești încredere din T0.
Dacă procesul este unul prea complicat, repetitiv, consumă mult timp, riști să pierzi cei mai buni candidați. Mulți dintre candidați din ziua de azi caută job-uri pe dispozitive mobile, așa că e important să ai un software HR care îți oferă tool-urile mobile friendly necesare pentru a-ți aduce în baza de date cei mai potriviți oameni.
Să filtrezi manual fiecare candidatură este o sarcină care îți consumă o mulțime de resurse inutil, atât timp, cât și bani. Ținând cont de cerințele pe care trebuie să le îndeplinească potențialii candidați, ajungi să elimini prin filtrare mai bine de jumătate din persoanele care au aplicat.
E un proces ce ar trebui să fie automatizat și te ajute să filtrezi rapid candidaturile astfel încât să dedici mai mult timp recrutării celor mai potriviți dintre candidați.
Citește și: Top avantaje ale utilizării unui software HR în cloud pentru creșterea afacerii tale
Indiferent că îi vei angaja sau nu, e important să stabilești o legătură cu acei candidați care au prezentat cel mai mare potențial. Vei crea o impresie bună și, chiar dacă nu se potrivesc postului curent, îi vei avea pe lista de potențiali candidați pentru viitoarele joburi. Chiar dacă refuzi un candidat, nu îl refuza printr-un email standard, rece, ci alocă timp să explici de ce nu a trecut în etapele următoare și lasă-i de înțeles că îi vei contacta atunci când apar noi posturi.
Ideile de recrutare sunt infinite, la fel ca provocările de care te lovești pe parcursul acestui proces important pentru compania ta. E foarte important ca în procesul de recrutare să minimizezi cât mai mult posibil resursele dedicate realizării manuale a taskurilor și să apelezi la soluții automatizate pentru a crește timpul investit de specialiștii tăi HR pentru sarcinile care necesită abilități ce nu pot fi înlocuite de nici un software.