Aplicație software HR Analytics. Cum te ajută rapoartele și date de HR să iei cele mai bune decizii

30 Iunie 2023

Dacă nu poți explica ceva la modul cel mai simplu,
nu ai înțeles suficient de bine.
Albert Einstein

Pornind de la evoluția HR Tech-ului din ultimii ani, un element cheie la nivelul departamentului de HR este utilizarea datelor și statisticilor, a aplicatiilor software HR Analytics, pentru a intui tendințele și a înțelege mai bine comportamentul angajaților din propriile organizații, optimizând managementul resurselor umane. Deciziile care au la bază analiza datelor generează performanțe mai bune în multe dintre activitățile departamentului de HR.

La ce utilizăm însă aceste date de HR pe care le avem disponibile in platforma software HR Data Analytics? Cum susține o componentă de HR Analytics integrată în platforma software de resurse umane pe care o folosești activitatea departamentului de HR? Ce variantă de aplicație HR Analytics ai putea utiliza în compania ta?

Ne propunem să-ți oferim mai jos câteva idei.

Cum te ajută datele din aplicatia HR Analytics să iei decizii mai bune și să crești profitul afacerii?

O aplicație HR Analytics îți permite să analizezi datele din platforma software de HR pe care o utilizezi. Cu aceste analize și rapoarte ale datelor de HR, vei lua decizii mai bune, bazate pe cifre concrete și vei trece de la modul de abordare reactiv al managementului resurselor umane, la modul pro-activ și deschizător de noi orizonturi.

Cum vei putea utiliza aceste date?

1. În procesul de recrutare. Analiza datelor existente în companie conduce la o înțelegere mai bună a profilelor de candidați necesari vs. cele existente în baza de date sau căutate; astfel, pornind de la o comparație între necesarul real și disponibilitățile existente, se poate crește calitatea bazei de date cu candidați accesând canale de comunicare și surse de recrutare diferite. Per ansamblu se crește calitatea deciziilor de recrutare.

Un asemenea instrument poate da informații de finețe și despre costurile reale de recrutare la nivelul întregii organizații. Se include aici de exemplu costul cu fluctuația de personal cauzată de recrutările de succes, în teorie, care au adus un nou angajat în companie, dar ne-reușite în practică, din cauza nepotrivirilor între candidat și companie la nivel de valori, cultură sau principii de business.

Pe termen lung se poate scurta timpul de triere a aplicațiilor prin definirea unor profile cât mai detaliate, care să elimine automat candidații nepotriviți.

Citește și: Noutăți și tendințe HR la început de 2020: recrutarea

2. Pentru creșterea eficienței angajaților. Cu ajutorul unui instrument de HR Analytics ai posibilitatea de a analiza indicatorii cheie de performanță a angajaților la nivel individual, de echipă, de departament sau per total companie. O comparație între aceste cifre poate releva probleme ascunse sau un potențial trecut cu vederea.

Oricum ar fi, cifrele îți vor indica o direcție pe care s-o aprofundezi ca să generezi o schimbare în bine. Tot datele îți vor da indicații despre potențiale gâtuituri de procese sau greșeli care se repetă, pentru a putea oferi feedback sau a face modificările necesare la nivel organizațional pentru ca lucrurile să se îndrepte.

Citește și: Cum alegi o aplicație de managementul performanței și care sunt beneficiile automatizării acestui proces pentru organizația ta?

3. În managementul activităților de training. În toate tipurile de business, motivarea angajaților prin acces la cursuri de dezvoltare profesională are rezultate pozitive. Cât de bune – poți vedea doar dacă monitorizezi această activitate, măsori rezultatele și progresul și compari costurile cu beneficiile.

Ca atare, analiza datelor te poate ajuta să identifici, de exemplu, ce programe de formare sunt necesare fiecărui angajat în parte, pornind de la cunoștințele de care are nevoie pentru postul respectiv, dar și de la profilul personal și nivelul de cunoștințe al fiecărui angajat. Programele personalizate de training conduc, în timp, la angajați cu încredere mai mare în sine, mai motivați și care simt că au o direcție clară în organizație, cu impact pozitiv direct asupra integrării și gradului de retenție a acestora.

Departamentul HR va putea, pe de altă parte, să facă o evaluare exactă a raportului cost / beneficii pentru fiecare training selecționat și să motiveze fiecare decizie cu date.

Citește și: Cum te ajută un software de training pentru angajați să îți eficientizezi activitatea

4. Pentru creșterea retenției angajaților. O fluctuație mare de personal ar trebui să fie un semnal de alarmă care să nu rămână neluat în seamă. Este adevărat că: motivele care conduc la o fluctuație de personal ridicată sunt de obicei variate, că se poate crea un complex de factori care să conducă la această situație și că, pentru a-i da de cap, trebuie analizate simultan mai multe elemente, printre care cultura companiei, structura organizatorică, remunerația, comunicarea internă, planurile de carieră sau managementul performanței.

În acest proces de identificare a problemelor, un instrument de HR Analytics poate ajuta oferind insight-uri bazate pe date reale despre motivele pentru care oamenii rămân loiali sau aleg să plece. Cauzele pot fi multiple, putând include lipsa competențelor, performanțe sub nivelul așteptărilor, nemulțumiri legate de compensare sau alte circumstanțe. Analiza datelor îți va permite deci să-ți înțelegi mai bine angajații și să identifici decalajele existente între ce le oferă firma și ce așteptări au ei, din toate punctele de vedere.

Adresarea acestor probleme, mai degrabă decât ignorarea lor, are șanse să contribuie la creșterea profitului companiei, conducând la diminuarea și evitarea costurilor generate de o fluctuație de personal ridicată, costuri ce altfel riscă să escaladeze, cauzând și alte efecte negative.

Citește și: Cum motivăm muncitorii la început de an

5. Pentru stabilirea celor mai potrivite compensații pentru angajați. Aspectele financiare ale colaborării cu personalul sunt esențiale pentru motivarea și retenția acestuia. Tot datele agregate îți vor oferi o imagine clară a compensației necesare pentru fiecare post și departament în parte, oferind posibilitatea realizării unui profil financiar aliniat cu performanța individuală, dar și cu piața și celelalte funcții din companie.

În special în corporații, este important să ai o imagine clară și să poți menține un echilibru dinamic al salariilor la toate nivelurile.

Utilizarea unui instrument de HR Analytics se poate solda, așadar, cu o creștere a profitabilității întregii firme, generată de salvarea de timp și resurse în procesul de recrutare, o creștere a ratei de retenție printr-o mai bună aliniere a ofertei companiei și a modului în care își tratează angajații la valorile și așteptările acestora, o mai bună motivare inclusiv din punct de vedere financiar, sau optimizarea bugetului de training.

Citește și: Vremea onboarding software-ului: acum, mai mult ca niciodată

Cum folosești aplicația HR Analytics, integrate într-un software HR în cloud

Zona de HR Analytics este relativ nouă în România și mulți dintre responsabilii de HR abia conștientizează valoarea datelor pe care le dețin și încep să-și construiască o strategie de analiză.

Sunt câțiva pași simpli de parcurs pentru acest proces, poți porni de la propunerile noastre și să îți construiești, în timp, propriul sistem de analiză și interpretare a datelor adunate în aplicația HR Analytics:

1. Stabilește-ți clar obiectivele. La ce întrebare vrei să răspunzi cu ajutorul datelor?
Cu un obiectiv bine definit în minte, analiza ta va fi mult simplificată. Nu încerca să răspunzi la multe întrebări deodată – stabilește-ți un obiectiv clar, un punct de îmbunătățit, o informație de verificat, o strategie de conturat cu ajutorul datelor de care dispui.

2. Identifică seturile de date care vor răspunde cel mai bine întrebării tale
Odată ce ai definit problema sau întrebarea, vei determina de ce date ai nevoie pentru a-i răspunde. În funcție de aceasta, poți avea nevoie de datele existente în platforma software de resurse umane cu privire la recrutare, managementul performanței, etc. Poți utiliza, de asemenea, diversele sondaje cu privire la motivarea sau implicarea angajaților, dar și interviurile de exit.

Alți indicatori importanți pe care îi poți utiliza pot veni din zona financiară sau de cercetare de marketing – poți lua în considerare cifra de afaceri, performanțele echipei de vânzări, banii cheltuiți pe programele de formare, compensațiile angajaților, etc.

3. Analizează și interpretează informațiile
E nevoie de experiență aici, iar tehnologia poate fi, cu siguranță, de ajutor. Poți utiliza diverse rapoarte, dashboard-uri sau grafice pentru a grupa datele și a analiza informațiile obținute, pe care le poți apoi trimite cu ușurință către alți colegi.

4. Trage concluziile și stabilește strategia de urmat.
Atunci când poți trage concluzii combinând informații bazate pe date obținute dintr-o diversitate de surse complementare, vei ajunge la insight-uri valoroase pentru întreaga afacere. Acestea pot ajuta departamentul HR să traseze o strategie de urmat pentru viitor, venind cu propuneri, previziuni sau recomandări.

Citește și: Cum te ajută o funcționalitate de HR Analytics în procesul de management al performanței

Aplicația HR Analytics realizată de Sincron HR Software

Aplicația software HR Analytics dezvoltată de Sincron HR Software utilizează unul dintre instrumentele de business intelligence de top la nivel mondial – Power BI de la Microsoft – pentru a integra și utiliza datele stocate în aplicația de resurse umane. Folosește accesul la acest instrument modern de analiză de business și alătură-te trendului global de utilizare și interpretare a datelor ca să obții insight-uri de business ce pot face diferența în fața concurenței.

Aplicația software HR Data Analytics este oferită ca un instrument complementar oricărui modul de gestiune a proceselor de HR din aplicația de resurse umane HR Sincron, fără costuri suplimentare. Platforma Sincron HR Software funcționează în cloud, așa că datele tale pot fi accesate în orice moment și de pe orice dispozitiv.

Intuitiv și ușor de utilizat, aplicația HR Analytics de la Sincron HR Software va da viață datelor tale, transformându-le în informații prezentate sub formă de rapoarte bine documentate, ca input pentru luarea viitoarelor decizii de business.