Dacă vorbim de departamentul HR al ultimilor ani, la fel ca și în mediul de business în general, putem spune că schimbarea majoră a venit din zona tehnologiei. Digitalizarea a jucat și continuă să joace un rol esențial în departamentele de HR. Soluțiile de automatizare a proceselor specifice departamentului au fost adoptate de un număr din ce în ce mai mare de companii, pe măsură ce acestea au înțeles importanța lor.
În urmă cu câțiva ani, doar companiile inovatoare adoptau soluții de automatizare, în special pentru gestionarea proceselor cheie, repetitive și consumatoare de timp și energie pentru oamenii de HR. Vorbim aici despre administrarea de personal, salarizarea sau pontajul. Astăzi, lucrurile s-au schimbat mult și din ce în ce mai multe companii au sau își doresc un software de resurse umane performant, care să integreze într-o singură platformă procesele din cadrul departamentului HR.
Am trecut, practic, de la „ar fi bine să avem o aplicație pentru administrare, salarizare și payroll” la „avem nevoie de un soft de resurse umane All-in-One”. Rezistența și îndoiala cu care era privită transformarea digitală a fost înlocuită de înțelegerea importanței sale în reducerea până la eliminare a orelor de muncă repetitivă, dar și la nivel strategic, prin posibilitatea de gestionare a unor procese complexe în cadrul organizațiilor.
Rezultatul? Reducerea costurilor și îmbunătățirea performanței organizației.
Ce așteptări putem avea, în acest context, de la departamentul de resurse umane al anului 2024? Există câteva trenduri ce s-au conturat deja, pe care ne propunem să le trecem în revistă.
Astăzi, tehnologia redefinește multe aspecte ale vieții noastre și este normal ca acest lucru să se întâmple și în mediul de business, inclusiv în ceea ce privește modul în care organizațiile gestionează resursele umane. În primul rând, utilizarea unui soft de resurse umane performant, ce nu doar că automatizează sarcinile repetitive, ci oferă și un sistem de management al performanței eficient, posibilitatea de a genera rapoarte și de a analiza date pe care se vor baza viitoarele strategii.
O aplicație de HR pentru onboarding va facilita întregul proces într-o lume în care echipele beneficiază de flexibilitate maximă în modul de lucru, iar o aplicație de recrutare susține activ întregul proces, prin analiza rapidă a CV-urilor și profilurilor pentru identificarea candidaților potriviți.
Viitorul începe deja să se contureze. Algoritmii pot analiza rapid mii de CV-uri și profiluri online, pentru a identifica acei candidații potriviți pentru un post vacant. Este o abordare ce accelerează procesul de recrutare, minimizând subiectivitatea umană în selecție.
Ca pas următor, Inteligența Artificială poate ajuta în identificarea candidaților pasivi, acei profesioniști care nu caută activ un nou loc de muncă, dar ar putea fi interesați de oportunitățile potrivite. Analiza datelor de HR este un alt domeniu în care inteligența artificială poate susține compania să ajungă la nivelul următor.
Anii următori vor vedea, cel mai probabil, accentuarea trecerii către o organizație în care oamenii și AI-ul coexistă, în care inteligența artificială joacă un rol din ce în ce mai important, fără însă a umbri rolul resursei umane.
****
Software-ul de resurse umane Sincron HR Software a fost gândit pentru compania modernă, care este susținută de tehnologie pentru realizarea obiectivelor. Aplicații precum cea de onboarding și recrutare susțin membrii departamentului HR în selecția celor mai buni candidați și crearea unei prime impresii pozitive, atât de importante pentru retenția angajaților în cadrul organizației.
Aplicația de managementul performanței oferă instrumentele necesare identificării, măsurării și susținerii performanței angajaților. Datele oferite de întregul program sunt accesibile rapid si eficient, iar rapoartele si analizele HR sunt prezentate sub forma de imagini si grafice atractive.
În același timp, HR Analytics Software, cel mai modern instrument de business intelligence (BI) actual și HR Data Analytics, îți oferă posibilitatea de a analiza punctual, în profunzime, diverși indicatori de performanță. În același timp, poți monitoriza datele de HR la nivel extins, prin crearea de dashboarduri personalizate, dinamice și rapoarte interactive care facilitează colaborarea în echipă.
Citește și: HR Data Analytics – beneficiile analizei datelor de HR pentru managementul al performanței
****
Nivelul salariului și al bonusurilor rămâne, cu siguranță, extrem de important pentru angajații de astăzi. Generațiile noi pe piața muncii însă prețuiesc din ce în ce mai mult, dincolo de veniturile aferente jobului, modul în care se simt atunci când merg la serviciu.
Din ce în ce mai mult, munca nu mai este doar un mijloc de a câștiga un salariu, ci și un spațiu în care oamenii caută satisfacție și împlinire personală. Așadar, modul în care se simt în timp ce lucrează și cum se raportează la mediul lor de lucru devin factori esențiali în decizia de a păstra un loc de muncă.
Ce tip de companie se potrivește noilor generații de profesioniști? În primul rând, organizații care împărtășesc valorile lor personale, oferă oportunități de dezvoltare profesională și personală și promovează un mediu de lucru sănătos și incluziv. Alți factori importanți includ flexibilitatea locului de muncă și echilibrul între viața profesională și cea personală.
De aici importanța atenției acordate culturii organizaționale, flexibilității, dezvoltării profesionale și echilibrului între viața profesională și personală, alături de compensații financiare competitive.
Citește și: Maximizează potențialul angajaților tăi și al departamentului HR cu ajutorul tehnologiei
Dacă înaintea perioadei pandemiei extrem de puține companii acceptau lucrul la distanță (reglementat începând cu anul 2018, prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă), pentru un număr mic de zile, 4 sau 5 de cele mai multe ori, lucrurile s-au schimbat decisiv odată cu anul 2020.
Flexibilizarea modului în care lucrăm reprezintă o schimbare importantă pentru organizația zilelor noastre. Angajații își doresc această flexibilitate – unii preferând o variantă sau cealaltă – iar cei mai mulți o combinație a confortului pe care îl presupune munca de acasă și comunicarea și socializarea de la birou.
În măsura în care specificul jobului nu impune prezența fizică, angajatorii pot fi de acord cu oferirea acestei flexibilități. Rezultatul? Angajați motivați, care își îndeplinesc sarcinile cu plăcere, dar și reduceri de costuri pentru multe dintre organizații, care au decis închirierea unor spații mai mici, potrivite noului context.
****
Aplicația Employee Self Service de la Sincron HR Software susține forța de muncă agilă de astăzi, oferind:
Soluția oferită de Sincron facilitează așadar adaptarea organizațiilor la noile tendințe ale pieței muncii, oferind angajaților flexibilitate, eficiență și accesibilitate, indiferent de modul de lucru (la birou, hibrid sau remote) preferat sau necesar.
Citește și: Transformă modul de lucru al angajaților tăi cu o aplicație de Employee Self Service
***
Cu siguranță că una dintre modificările esențiale din departamentul HR al viitorului, conturate încă din ultimii ani, este la nivel de competențe ale oamenilor care se ocupă de recrutare. Un bun recrutor nu se mai bazează doar pe fler și atenție în identificarea în CV-ul candidatului și, ulterior, în cadrul interviurilor, a experienței și abilităților necesare ocupării unei poziții în cadrul companiei.
Omul de HR are nevoie atât de abilități digitale avansate, cât și de o serie de competențe ce se regăseau în trecut doar în fișa postului unui marketer. Acesta își asumă un rol important în construirea reputației companiei și știe care sunt cele mai potrivite canale pentru promovarea un anumit tip de job, dar și să identifice acele profile de candidați care se potrivesc cu valorile companiei. Cu patru generații diferite pe piața muncii de astăzi (Baby Boomers, X, Millenials și Z), recrutorul le cunoaște preocupările, știe ce îi motivează și ce așteaptă de la un angajator.
În ceea ce privește tehnologia, acum câțiva ani ne așteptam ca un om de resurse umane să învețe rapid să utilizeze un soft de resurse umane, care îi rezolva sarcinile repetitive. Acum, acesta are la dispoziție aplicații pentru onboarding și recrutare, dar și pentru rapoarte complexe și chiar analiza datelor.
Practic, tehnologia i-a schimbat rolul în cadrul companiei, de la unul din zona administrativă la un rol strategic, în care creativitatea și capacitatea de analiză pot face diferența între un angajat bun și unul de top.
Platforma Sincron HR a fost realizată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de digitalizare ale companiei moderne. Iată câteva dintre funcționalitățile platformei și beneficiile pe care le vei avea utilizând-o:
În concluzie, avem convingerea că anul 2024 va continua trendul schimbărilor profunde în peisajul pieței muncii din România. Multe dintre aceste schimbări țin de tehnologie – de la digitalizarea datelor și automatizarea proceselor de lucru, până la schimbările profunde aduse de utilizarea inteligenței artificiale în viața de zi cu zi a oamenilor și a companiilor.