Recrutarea rămâne și în 2020 una dintre activitățile cheie ale departamentului de resurse umane. În cadrul acestuia, ultimii ani au marcat trecerea de la o piață a angajatorului la o piață în care candidații sunt cei care dictează. Ca rezultat, atragerea candidaților cu potențial a devenit din ce în ce mai dificilă, costisitoare și consumatoare de timp și energie.
În același timp, evoluția tehnologică și implicit digitalizarea proceselor funcționează ca un catalizator al schimbării în cadrul departamentelor HR. Tehnologia preia din ce în ce mai mult procesele repetitive din cadrul departamentului HR. Soft-urile de management al resurselor umane sunt din ce în ce mai performante, venind în întâmpinarea nevoilor de digitalizare ale companiilor moderne.
Recrutarea nu face excepție. Odată cu dezvoltarea organizației, automatizarea procesului de recrutare devine esențială pentru gestionarea cu succes a procesului. Acesta va permite recrutorilor să identifice cei mai potriviți candidați sau să gestioneze cu ușurință multiplele surse de candidați. Totul în timp ce respectă normele GDPR cu privire la colectarea, stocarea si procesarea datelor personale ale candidaților.
Tehnologia a dat naștere unei generații noi de recrutori. Aceștia sunt proactivi, perfecționându-și permanent metodele strategice de identificare a talentelor potrivite pentru fiecare job în parte și utilizând tehnologia pentru a o face.
În plină dezvoltare a inteligenței artificiale, membrii departamentului de HR utilizează din ce în ce mai des atât softurile de resurse umane, cât și canalele de social media sau portalurile de joburi.
Cheia succesului procesului de recrutare în 2020 și în anii ce urmează ar putea fi însă tocmai identificarea unui echilibru între metodele tradiționale de recrutare și noile trenduri marcate de evoluția tehnologiei.
Vom trece în continuare în revistă câteva dintre tendințele anului 2020 atunci când vorbim despre recrutarea și selecția personalului.
În anii trecuți vorbeam despre reticența angajaților, inclusiv a celor din departamentul de resurse umane, vizavi de tehnologie și implicit diverse soluții software dezvoltate.
La începutul anului 2020 însă, majoritatea companiilor înțeleg importanța automatizărilor. Rezultatul? Reducerea încărcăturii administrative în cadrul procesului de recrutare. Mai mult timp la dispoziție pentru recrutori și funcționalități care automatizează o parte dintre task-urile aferente recrutării se traduc în:
Într-o perioadă în care totul se petrece instantaneu, tool-urile automate, accesibile în cloud, devin un must have pentru organizația modernă. Tehnologia în cloud permite înlocuirea aplicațiilor sau programelor descărcate și stocate pe computer sau pe serverul companiei, cu aplicații internet. Practic, informațiile pot fi accesate și modificate instantaneu de către persoanele abilitate.
Odată ce ai început să utilizezi un software HR în cloud, ai înțeles beneficiile cu care vine o asemenea soluție. O parte dintre companiile software HR oferă și o soluție de HR Analytics. Aceasta te ajută să îmbunătățești calitatea deciziilor luate în cadrul companiei, susținându-le cu date concrete.
Pentru procesul de recrutare, un instrument de tip HR Analytics ajută, de exemplu, prin corelarea a diverse analize, la înțelegerea profilului candidatului dorit. Rezultatul este o creștere a calității bazei de date a candidaților din cele mai diverse surse de recrutare. Per ansamblu, crește calitatea deciziilor de recrutare, care va influența ulterior ușurința procesului de onboarding, performanța angajatului, rata de retenție și cultura companiei.
Citește și: Vremea onboarding software-ului: acum, mai mult ca niciodată
Cu ajutorul unui asemenea instrument obții informații de finețe și despre costurile reale de recrutare la nivelul întregii organizații. Poți vedea, de exemplu, care este costul cu fluctuația de personal cauzată de recrutările aparent de succes, dar ne-reușite în practică (candidatul recrutat părăsind rapid compania datorită nepotrivirilor la nivel de valori, cultură sau principii de business).
În plus, un instrument de HR Analytics îți va oferi transparență și corectitudine pe parcursul procesului de recrutare. Sincron HR Software oferă tuturor utilizatorilor aplicației un instrument performant de business analytics – Power BI de la Microsoft.
În 2020, mobilitatea a devenit normă, inclusiv pe piața muncii din România. Atât candidații, cât și recrutorii sau managerii s-au adaptat acestei noi realități. Relocarea nu mai este o problemă pentru mulți dintre potențialii angajați.
De cealaltă parte, majoritatea companiilor mari consideră din ce în ce mai des această soluție. Implicit, organizațiile oferă pachete de relocare pentru a motiva candidații în acest sens. În plus, întregul proces de recrutare este gândit pentru a facilita accesul candidaților din alte orașe.
Interviul video-conferință oferă o mai mare flexibilitate pentru ambele părți. Se economisește în acest fel timp prețios. Reducerea costurilor este și ea de luat în considerare, precum și șansele mai mari de a atrage personal calificat din alte localități. Eliminând bariera distanței, cel puțin în primele etape ale procesului de recrutare, candidații vor fi mai deschiși către oportunitățile oferite.
În acest context, utilizarea unei soluții software HR în cloud, nativ deschisă către integrarea cu alte aplicații, este una dintre soluțiile care facilitează evoluția departamentului de HR către mediul de business digital.
Odată cu automatizarea și avansul tehnologic, profilul managerului sau specialistului în recrutare se schimbă. Utilizând tool-uri pentru analiza datelor, acesta se va putea ocupa de strategii la nivel de companie cu privire la viitoarele posturi și ocuparea lor.
Rolul acestuia va deveni din ce în ce mai adesea unul proactiv și nu reactiv, ca până acum. O proiecție asupra viitorului va fi nu doar posibilă, ci și de dorit, iar diversele roluri din cadrul organizației vor putea fi ocupate de candidați calificați, odată cu creșterea calității deciziilor de recrutare, susținute în noul context de date.
Într-o companie care utilizează managementul resurselor umane, digitalizarea proceselor de HR este foarte utilă. Aici angajații și candidații sunt percepuți ca resurse valoroase, pe care trebuie să le atragi în companie și apoi să le motivezi.
Probabil că în urmă cu 10 ani, un candidat ce a depășit vârsta de 45 de ani avea șanse minime să fie chemat la un interviu. Șansele erau și mai mici să primească jobul respectiv – cu câteva excepții, referitoare la pozițiile de management și cele ale specialiștilor.
Astăzi lucrurile stau diferit și există o serie de factori ce au contribuit la această schimbare. Creșterea constantă a vârstei de pensionare, maturizarea pieței din România, migrarea forței de muncă tinere sunt doar câțiva dintre acești factori.
Aplicația de recrutare personal Sincron HR Software este o soluție software modernă, dezvoltată ținând cont de ultimele tendințe ale domeniului.
Soluția a fost gândită pentru a simplifica activitatea departamentului HR, dar și pentru a-l ajuta să se conformeze cu legislația în vigoare din domeniul resurselor umane, inclusiv cu normele GDPR.
Ce beneficii îți oferă în acest moment soft-ul de recrutare:
Procesul de recrutare se schimbă și evoluează constant, la fel ca și piața muncii în general. Avem în acest moment 4-5 generații active pe piața muncii, iar evoluția tehnologică este o realitate pe care nici organizațiile conservatoare nu o pot ignora. Implicit, noua generație de recrutori trebuie să găsească acel echilibru între metodele tradiționale și cele moderne de recrutare, adaptându-le în funcție de proiect.
Un lucru nu va rămâne însă niciodată în afara tendințelor… Reușita proiectelor de recrutare va depinde de experiența pozitivă a candidaților și de specialistul HR care se adaptează în permanență schimbărilor de pe piață.