Tendințe HR pentru departamentul de Resurse Umane al anului 2024

06 Octombrie 2023

Dacă vorbim de departamentul HR al ultimilor ani, la fel ca și în mediul de business în general, putem spune că schimbarea majoră a venit din zona tehnologiei. Digitalizarea a jucat și continuă să joace un rol esențial în departamentele de HR. Soluțiile de automatizare a proceselor specifice departamentului au fost adoptate de un număr din ce în ce mai mare de companii, pe măsură ce acestea au înțeles importanța lor.

Resurse Umane – tendințele ultimilor ani

În urmă cu câțiva ani, doar companiile inovatoare adoptau soluții de automatizare, în special pentru gestionarea proceselor cheie, repetitive și consumatoare de timp și energie pentru oamenii de HR. Vorbim aici despre administrarea de personal, salarizarea sau pontajul. Astăzi, lucrurile s-au schimbat mult și din ce în ce mai multe companii au sau își doresc un software de resurse umane performant, care să integreze într-o singură platformă procesele din cadrul departamentului HR.

Am trecut, practic, de la „ar fi bine să avem o aplicație pentru administrare, salarizare și payroll” la „avem nevoie de un soft de resurse umane All-in-One”. Rezistența și îndoiala cu care era privită transformarea digitală a fost înlocuită de înțelegerea importanței sale în reducerea până la eliminare a orelor de muncă repetitivă, dar și la nivel strategic, prin posibilitatea de gestionare a unor procese complexe în cadrul organizațiilor.

Rezultatul? Reducerea costurilor și îmbunătățirea performanței organizației.

Ce așteptări putem avea, în acest context, de la departamentul de resurse umane al anului 2024? Există câteva trenduri ce s-au conturat deja, pe care ne propunem să le trecem în revistă.

Digitalizarea reinventează departamentul HR

Astăzi, tehnologia redefinește multe aspecte ale vieții noastre și este normal ca acest lucru să se întâmple și în mediul de business, inclusiv în ceea ce privește modul în care organizațiile gestionează resursele umane. În primul rând, utilizarea unui soft de resurse umane performant, ce nu doar că automatizează sarcinile repetitive, ci oferă și un sistem de management al performanței eficient, posibilitatea de a genera rapoarte și de a analiza date pe care se vor baza viitoarele strategii.

O aplicație de HR pentru onboarding va facilita întregul proces într-o lume în care echipele beneficiază de flexibilitate maximă în modul de lucru, iar o aplicație de recrutare susține activ întregul proces, prin analiza rapidă a CV-urilor și profilurilor pentru identificarea candidaților potriviți.

Viitorul începe deja să se contureze. Algoritmii pot analiza rapid mii de CV-uri și profiluri online, pentru a identifica acei candidații potriviți pentru un post vacant. Este o abordare ce accelerează procesul de recrutare, minimizând subiectivitatea umană în selecție.

Ca pas următor, Inteligența Artificială poate ajuta în identificarea candidaților pasivi, acei profesioniști care nu caută activ un nou loc de muncă, dar ar putea fi interesați de oportunitățile potrivite. Analiza datelor de HR este un alt domeniu în care inteligența artificială poate susține compania să ajungă la nivelul următor.

Anii următori vor vedea, cel mai probabil, accentuarea trecerii către o organizație în care oamenii și AI-ul coexistă, în care inteligența artificială joacă un rol din ce în ce mai important, fără însă a umbri rolul resursei umane.

****

Software-ul de resurse umane Sincron HR Software a fost gândit pentru compania modernă, care este susținută de tehnologie pentru realizarea obiectivelor. Aplicații precum cea de onboarding și recrutare susțin membrii departamentului HR în selecția celor mai buni candidați și crearea unei prime impresii pozitive, atât de importante pentru retenția angajaților în cadrul organizației.

Aplicația de managementul performanței oferă instrumentele necesare identificării, măsurării și susținerii performanței angajaților. Datele oferite de întregul program sunt accesibile rapid si eficient, iar rapoartele si analizele HR sunt prezentate sub forma de imagini si grafice atractive.

În același timp, HR Analytics Software, cel mai modern instrument de business intelligence (BI) actual și HR Data Analytics, îți oferă posibilitatea de a analiza punctual, în profunzime, diverși indicatori de performanță. În același timp, poți monitoriza datele de HR la nivel extins, prin crearea de dashboarduri personalizate, dinamice și rapoarte interactive care facilitează colaborarea în echipă.
Citește și: HR Data Analytics – beneficiile analizei datelor de HR pentru managementul al performanței

****

Angajatul din 2024, cel pentru care experiența în cadrul companiei contează cel mai mult

Tendințe HR 2024 - cele mai noi în tendințe în resurse umane

Nivelul salariului și al bonusurilor rămâne, cu siguranță, extrem de important pentru angajații de astăzi. Generațiile noi pe piața muncii însă prețuiesc din ce în ce mai mult, dincolo de veniturile aferente jobului, modul în care se simt atunci când merg la serviciu.

Din ce în ce mai mult, munca nu mai este doar un mijloc de a câștiga un salariu, ci și un spațiu în care oamenii caută satisfacție și împlinire personală. Așadar, modul în care se simt în timp ce lucrează și cum se raportează la mediul lor de lucru devin factori esențiali în decizia de a păstra un loc de muncă.

Ce tip de companie se potrivește noilor generații de profesioniști? În primul rând, organizații care împărtășesc valorile lor personale, oferă oportunități de dezvoltare profesională și personală și promovează un mediu de lucru sănătos și incluziv. Alți factori importanți includ flexibilitatea locului de muncă și echilibrul între viața profesională și cea personală.

De aici importanța atenției acordate culturii organizaționale, flexibilității, dezvoltării profesionale și echilibrului între viața profesională și personală, alături de compensații financiare competitive.

Citește și: Maximizează potențialul angajaților tăi și al departamentului HR cu ajutorul tehnologiei

Munca de la birou, remote sau hibrid? Adaptarea și flexibilitatea sunt extrem de importante

Dacă înaintea perioadei pandemiei extrem de puține companii acceptau lucrul la distanță (reglementat începând cu anul 2018, prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă), pentru un număr mic de zile, 4 sau 5 de cele mai multe ori, lucrurile s-au schimbat decisiv odată cu anul 2020.
Flexibilizarea modului în care lucrăm reprezintă o schimbare importantă pentru organizația zilelor noastre. Angajații își doresc această flexibilitate – unii preferând o variantă sau cealaltă – iar cei mai mulți o combinație a confortului pe care îl presupune munca de acasă și comunicarea și socializarea de la birou.

În măsura în care specificul jobului nu impune prezența fizică, angajatorii pot fi de acord cu oferirea acestei flexibilități. Rezultatul? Angajați motivați, care își îndeplinesc sarcinile cu plăcere, dar și reduceri de costuri pentru multe dintre organizații, care au decis închirierea unor spații mai mici, potrivite noului context.

****

Aplicația Employee Self Service de la Sincron HR Software susține forța de muncă agilă de astăzi, oferind:

  • 1. Cadrul pentru oferirea flexibilității pentru angajați: aceștia au la dispoziție un portal accesibil, unde își pot accesa documentele personale și informațiile necesare, indiferent de locul de muncă sau nivelul de autoritate;
  • 2. Automatizarea proceselor de resurse umane: prin automatizarea fluxurilor de resurse umane, aplicația simplifică și accelerează procesele administrative. Angajații pot iniția cereri, cum ar fi concediile, direct de pe platformă, fără a fi nevoie de intermediari, facilitând astfel eficiența în procesele de lucru;
  • 3. Accesibilitate de pe dispozitive mobile: interfața și funcționalitățile de self-service pentru angajați sunt concepute pentru a fi accesibile și prietenoase pe dispozitive mobile. Acest lucru permite angajaților să rezolve taskuri legate de muncă de pe telefonul mobil, ceea ce este crucial în lumea modernă a muncii, caracterizată de mobilitate și flexibilitate.

Soluția oferită de Sincron facilitează așadar adaptarea organizațiilor la noile tendințe ale pieței muncii, oferind angajaților flexibilitate, eficiență și accesibilitate, indiferent de modul de lucru (la birou, hibrid sau remote) preferat sau necesar.
Citește și: Transformă modul de lucru al angajaților tăi cu o aplicație de Employee Self Service

***

Recrutorul anului 2024 are cunoștințe bune de marketing și este la curent cu noile tehnologii

Cu siguranță că una dintre modificările esențiale din departamentul HR al viitorului, conturate încă din ultimii ani, este la nivel de competențe ale oamenilor care se ocupă de recrutare. Un bun recrutor nu se mai bazează doar pe fler și atenție în identificarea în CV-ul candidatului și, ulterior, în cadrul interviurilor, a experienței și abilităților necesare ocupării unei poziții în cadrul companiei.

Omul de HR are nevoie atât de abilități digitale avansate, cât și de o serie de competențe ce se regăseau în trecut doar în fișa postului unui marketer. Acesta își asumă un rol important în construirea reputației companiei și știe care sunt cele mai potrivite canale pentru promovarea un anumit tip de job, dar și să identifice acele profile de candidați care se potrivesc cu valorile companiei. Cu patru generații diferite pe piața muncii de astăzi (Baby Boomers, X, Millenials și Z), recrutorul le cunoaște preocupările, știe ce îi motivează și ce așteaptă de la un angajator.

În ceea ce privește tehnologia, acum câțiva ani ne așteptam ca un om de resurse umane să învețe rapid să utilizeze un soft de resurse umane, care îi rezolva sarcinile repetitive. Acum, acesta are la dispoziție aplicații pentru onboarding și recrutare, dar și pentru rapoarte complexe și chiar analiza datelor.

Practic, tehnologia i-a schimbat rolul în cadrul companiei, de la unul din zona administrativă la un rol strategic, în care creativitatea și capacitatea de analiză pot face diferența între un angajat bun și unul de top.

Sincron HR Software – platforma gândită pentru nevoile de digitalizare ale companiei moderne

Platforma Sincron HR a fost realizată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de digitalizare ale companiei moderne. Iată câteva dintre funcționalitățile platformei și beneficiile pe care le vei avea utilizând-o:

  • Sarcinile repetitive ale departamentului HR sunt eliminate, la fel ca riscul de eroare;
  • Informațiile sunt stocate unitar, platforma oferind un standard de structurare a informației la nivel de organizație;
  • Sincron HR Software permite customizarea si adaptarea la orice nivel de complexitate al organizației si orice fel de informație de HR. În acest fel, aceasta vine cu adevărat în ajutorul companiilor – mai mari sau mai mici, optând pentru lucrul de acasă, de la birou sau hibrid, având mai multe sucursale în întreaga țară sau lume;
  • Informația este colectată într-o bază unică, așa că poate să fie accesată rapid;
  • Istoricul informațiilor este accesibil în orice moment;
  • Permite utilizarea semnăturii electronice – documentele ce trebuie semnate ajung la destinatar, ce le poate semna direct din platformă;
  • Cererile de concediu sunt raportate în timp real, aprobarea venind tot prin intermediul platformei online de HR, imediat ce responsabilul și-a dat acordul. Se pot seta și reguli suplimentare – de exemplu, o zi liberă la fiecare aniversare a angajatului, o zi libera la alegere pe an, pentru care angajatul nu are nevoie de justificări etc.;
  • Dacă vorbim de pontaj, Sincron HR Software se poate integra cu sistemul de acces în compania ta, angajatul se poate ponta și de la distanță, dacă are permisiunea să o facă;
  • Obiectivele individuale și de echipă sunt introduse și monitorizate cu ajutorul platformei HR;
  • Angajatul știe în permanență care sunt obiectivele sale și își poate monitoriza propria evoluție. În același timp, managerii și departamentul HR cunosc, în orice moment, care este stadiul îndeplinirii obiectivelor;
  • Existența unor planuri de onboarding, standardizate în funcție de rolurile din cadrul companiei. Acestea vor facilita integrarea angajatului în cadrul companiei, chiar și atunci când lucrează de acasă;
  • Procesul de formare este gestionat cu succes, angajatul având acces la sesiunile de training și cursurile de perfecționare, iar monitorizarea progresului este facilă;
  • Platforma oferă posibilitatea generării de rapoarte granulare sau complexe. Rapoartele se pot referi la diverse proiecte, centre de cost, entități juridice sau departamente;
  • Funcționalitatea suplimentară de HR Analytics permite generarea de raportări agregate la nivelul fiecărui flux HR, dar și transmiți mai departe, cu ușurință, analizele și rapoartele cu HR Analytics Software în cloud.

În concluzie, avem convingerea că anul 2024 va continua trendul schimbărilor profunde în peisajul pieței muncii din România. Multe dintre aceste schimbări țin de tehnologie – de la digitalizarea datelor și automatizarea proceselor de lucru, până la schimbările profunde aduse de utilizarea inteligenței artificiale în viața de zi cu zi a oamenilor și a companiilor.