Managementul resurselor umane. Cum eficientizăm gestionarea resurselor umane în companie?

29 Martie 2023

De ce este important ca departamentul HR să manifeste o preocupare permanentă pentru eficientizarea managementului resurselor umane? Ce pot face specialiștii HR în acest sens? Cum poate susține o aplicație de administrare a resurselor umane întregul proces?

Într-un mediu de business dinamic, în permanentă schimbare, așa cum este cel din România de astăzi, gestionarea sau managementul resurselor umane joacă un rol important în evoluția oricărei organizații.

management eficient al resurselor umane în organizația ta

Gestionarea eficientă a resurselor umane, esențială pentru un mediu de lucru pozitiv în organizația ta

De eficiența cu care departamentul HR poate asigura o cultură organizațională sănătoasă și un mediu de lucru pozitiv depinde atât gradul de retenție al angajaților în cadrul organizației, cât și îmbunătățirea productivității acestora.

În acest fel, se pot realiza reduceri semnificative de costuri. Un alt aspect deosebit de important este asigurarea conformării cu legislația în vigoare în domeniul resurselor umane.

Cum asiguri un management eficient al resurselor umane în organizația ta

Gestionarea resurselor umane vine cu numeroase provocări pentru departamentul HR. De la identificarea și atragerea celor mai potriviți candidați pentru pozițiile deschise până la susținerea acestora pentru a-și atinge potențialul și eficientizarea costurilor pentru forța de muncă – toate acestea pot fi transformate în oportunități, cu ajutorul unei strategii bine puse la punct.

Indiscutabil, în anul 2023, această strategie va include automatizarea proceselor de HR repetitive cu ajutorul unui soft performant pentru administrarea / managementul resurselor umane.

Citește și: Simplifică administrarea personalului cu un soft croit după nevoile tale

Managementul resurselor umane în procesul de recrutare al angajaților

Cum eficientizăm gestionarea resurselor umane în companieDepartamentul HR are o misiune dificilă, mai ales în ultimii ani. Acesta trebuie să identifice și să atragă candidații potriviți pentru pozițiile deschise.

Totul pe o piață a muncii în continuă schimbare, în care angajații își găsesc locul în contextul pre-pandemic, iar companiile caută cele mai bune soluții pentru ca aceștia să performeze.

Ce înseamnă un candidat potrivit? Acesta trebuie să aibă calificarea necesară, dar și experiența pentru a putea duce la bun sfârșit misiunile încredințate. În același timp, un candidat de succes se va integra în colectiv, cu care va colabora pentru îndeplinirea sarcinilor individuale și de echipă.

Cum identifici acei candidați care se vor integra și vor rămâne în cadrul companiei pentru o bună perioadă de timp? În primul rând, definește cât mai clar competențele și abilitățile de care va avea nevoie pentru viitorul său job, împreună cu o serie de criterii de selecție obiective și nediscriminatorii pentru poziția pe care trebuie să o ocupi.

Care sunt studiile și experiența profesională necesare pentru a atinge acest set de competențe? Apoi, este necesar să definești și o serie de trăsături de personalitate sau abilități interpersonale pe care un candidat de succes ar trebui să le aibă. Nu în ultimul rând, poți solicita o serie de referințe pentru confirmarea informațiilor prezentate în cadrul interviurilor.

În aplicația de recrutare angajați Sincron HR Software gestionezi ușor multiplele surse de candidați (din social recruiting, pagina proprie de carieră online, portaluri de cariere, job – boards, forumuri pentru specialiști, etc.). Software-ul de administrarea resurselor umane și recrutare de personal Sincron HR asigură unificarea informațiilor din aceste surse și monitorizarea rezultatelor.

Citește și: CV Parsing: tot ce trebuie să știi despre Resume Parsing și cum poate face diferența în procesul de recrutare

Susținerea angajaților și evaluarea

Susținerea angajaților pentru a-și manifesta potențialul și evaluarea acestora

Un mediu de lucru flexibil, pozitiv, cu o strategie de managementul resurselor umane pe termen mediu și lung, va contribui cu siguranță la susținerea performanțelor angajaților. Suntem productivi și lucrăm cu plăcere într-un asemenea mediu.

Programele de formare propuse de companie vor avea rolul lor în susținerea dezvoltării salariaților. De la training-uri și cursuri de specialitate la programe de mentoring și coaching și până la programele de dezvoltare personală sau a carierei puse la dispoziție de către organizație, toate vor susține dezvoltarea profesională, dar și susținerea unei mentalități pozitive, orientată către creștere, a fiecărui salariat.
O aplicație software de resurse umane în cloud, cu o componentă de training management, așa cum este Sincron HR Software, va constitui un ajutor bine-venit pentru facilitarea procesului de învățare și accelerarea performanțelor personalului.

Întregul proces poate fi unul laborios pentru departamentul HR, care trebuie să identifice programele de instruire potrivite, să planifice desfășurarea acestora, dar și să evalueze rezultatele urmării unui asemenea program.

Citește și: HR Analytics – cum te ajută analiza HR în procesul de management al performanței

Gestionarea costurilor cu personalul

Care este nivelul potrivit al recompensei, pentru ca personalul meu să fie motivat să performeze? Cum gestionez în cadrul companiei costurile cu salariul și beneficiile respective, dar și cele legate de formarea angajaților?

Sunt doar două dintre întrebările la care trebuie să răspunzi atunci când conturezi o strategie de costuri pentru o companie profitabilă. Evident, este important să înțelegi piața și nevoile salariaților ei, dar și să ai în vedere necesitatea de a recompensa eforturile angajaților, atunci când, în urma evaluării performanțelor acestora, lucrurile sunt pozitive.

O aplicație de administrarea resurselor umane și managementul performanței te ajută să stabilești obiective de business individuale, corelate cu fișa postului, alături de cele organizaționale generale și departamentale. Este importantă transparența în organizație, astfel încât fiecare angajat să cunoască și să relaționeze cu obiectivul general al companiei. Toți angajații vor avea astfel obiective și indicatori de performanță clari și aliniați la nivel de departament și companie.

Perioada următoare se anunță a fi o provocare pentru companii, în condițiile în care nu putem exclude o stagnare sau chiar o criză economică. Fiecare avantaj competitiv contează, iar eficientizarea proceselor va juca un rol crucial în continuarea dezvoltării oricărei organizații.

Citește și: Cum te ajută un software HRM de training angajați să îți eficientizezi activitatea?

Susținerea din partea tehnologiei

Software administrarea managementul personalului

Un software de administrare a resurselor umane este de cele mai multe ori o soluție excelentă pentru a automatiza procesele în cadrul departamentului HR.

De la planificarea și gestionarea structurii organizatorice până la recrutare și onboarding sau administrarea de personal, pontajul și salarizarea, toate aceste procese vor fi automatizate cu succes utilizând un soft de resurse umane performant.

Sincron HR Software integrează module de evaluare a performanței și lucrul cu obiectivele individuale, dar și managementul programelor de training sau comunicarea internă. Totul într-o singură platformă de resurse umane, pentru implementarea și utilizarea căreia vei beneficia de suport deplin din partea echipei noastre de specialiști.

Software-ul de administrarea sau managementul personalului este util atât departamentului HR, cât și angajaților, care au acces mai ușor la informații de interes și pot comunica mai ușor prin intermediul platformei.

Soluția noastră de gestionare a resurselor umane poate fi achiziționată atât în varianta All-in-one, cât și ca module, în funcție de necesitățile companiei tale. Rezultatele clienților noștri sunt vizibile rapid, așa că te așteptăm pentru o discuție în care vom stabili împreună nevoile companiei tale și cele mai bune soluții pentru a le îndeplini.